Od ledna 2010 nelze žádat o prominutí daně

09.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podle daňového řádu, který začne platit od ledna 2011, už nebude možné žádat individuálně o prominutí příslušenství daně z důvodu odstranění tvrdosti zákona.

Ve druhém díle seriálu článků o daňovém řádu se budeme podrobněji zabývat problematikou promíjení daně a příslušenství daně. Tato oblast totiž dozná s účinností nového daňového řádu od 1. ledna 2011 zásadních změn.

Možnosti promíjení daně a příslušenství daně budou oproti současnému stavu podstatně omezenější. Stávající právní režim promíjení daně dle zákona o správě daní a poplatků bude platný pouze pro žádosti o prominutí daně podané do 31. prosince 2010.



Prominutí daně dle zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků


Dle současné legislativy může daň prominout Ministerstvo financí nebo finanční úřad, a to úplně nebo částečně z důvodů nesrovnalostí vyplývajících z uplatňování daňových zákonů. Dle znění vyhlášky č. 209/2003 Sb., jsou zmocněny finanční úřady k promíjení příslušenství daně do 600 tis. Kč u jednoho daňového dlužníka a jedné daně.

Jedná se o zcela mimořádné případy, jako např. pokud při striktním uplatňování daňových zákonů dojde k nezamýšlenému dvojímu zdanění.

U příslušenství daně, tedy u penále, zvýšení daně, nákladů daňového řízení, úroků a pokut, může být daň prominuta i z důvodu odstranění tvrdosti. 

V praxi jsou nejvíce využívány právě žádosti o prominutí příslušenství daně z důvodů tvrdosti zákona. Pojem „tvrdosti“ je posuzován zcela individuálně u každého daňového subjektu. Ministerstvo financí však vydalo pokyn, kterým se vymezují nejčastější důvody pro prominutí příslušenství daně z důvodu tvrdosti, jsou jimi např. tyto:


  • příslušenství daně vzniklo daňovému subjektu v důsledku hodnověrně prokázaného postižení živelní pohromou nebo jinou mimořádnou událostí, která zcela znemožnila řádné plnění jeho daňových povinností;
  • příslušenství daně vzniklo v souvislosti s vypořádáním daňových povinností zůstavitele dědici, za období ode dne úmrtí zůstavitele do nabytí právní moci rozhodnutí, kterým soud potvrdil nabytí dědictví;
  • příslušenství daně vzniklo v důsledku prokázaného omylu při zaslání původní platby daně na chybný variabilní symbol nebo na chybný účet správce daně, přičemž se současně se nejedná o nejasnou platbu;
  • příslušenství daně vzniklo v přímé souvislosti s hodnověrně prokázaným nepříznivým zdravotním stavem daňového subjektu, který způsobil naprostou nemožnost včasného splnění jeho daňové povinnosti a současně mu ani neumožnil zmocnit zástupce k provedení úkonů;
  • příslušenství daně výrazně převyšuje doměřenou daň.

Výše uvedené nejčastější důvody, které mohou být uváděny daňovými subjekty v jejich žádostech, však nelze považovat za důvody, při jejichž existenci správce daně automaticky příslušenství daně promine. Na prominutí není právní nárok. Jde o rozhodnutí na základě správního uvážení. Správce daně při svém rozhodování o prominutí příslušenství postupuje individuálně, přičemž vychází z poznatků o daňovém subjektu a důvodů vzniku daňového nedoplatku.


Prominutí daně dle zákona č. 280/2004 Sb., daňový řád


Zásadní změna, kterou daňový řád přinese, spočívá v tom, že promíjení daně nebo jejího příslušenství bude obecně pouze v pravomoci ministra financí. Rozhodnutí o prominutí daně či příslušenství budou vydávána plošně všem daňovým subjektům. Individuální žádost o prominutí daně nebo příslušenství může daňový subjekt podat pouze v případě, pokud to umožní zvláštní zákon. Takovou možnost stanovuje např. zákon o dani dědické, darovací a dani z převodu nemovitostí.

Dalším zásadním rozdílem oproti stavu dle zákona o správě daní a poplatků jsou důvody prominutí daně. Ministr financí bude moci daň nebo její příslušenství prominout pouze z důvodu nesrovnalostí v daňových zákonech nebo při mimořádných, zejména živelných událostech. Z důvodu odstranění tvrdosti zákona již tedy nebude možné daň nebo její příslušenství prominout.

Vzhledem ke zrušení možnosti žádat individuálně o prominutí příslušenství z důvodu odstranění tvrdosti zákona doporučujeme daňovým subjektům zvážit podání žádosti o prominutí příslušenství ještě za platnosti podmínek, které stanoví zákon o správě daní a poplatků, tj. nejpozději do 31. prosince 2010. Žádost mohou daňové subjekty podat v kterékoliv fázi daňového řízení, tedy nejen v případě, kdy jim již bylo příslušenství správcem daně sděleno.

Všechny díly najdete v sekci Seriály.

Autor článku

Veronika Tomanová

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT