Přísnější pravidla pro bezpečnost hraček

08.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Odstranit nebezpečné hračky z trhu má pomoci novela o požadavcích na výrobky, kterou včera podpořila sněmovna. Předloha, která nyní míří do hospodářského výboru, přejímá evropskou směrnici a podle ministerstva průmyslu a obchodu výrazně sníží riziko poškození zdraví dětí. Kluby ČSSD a KSČM vetovaly postup, aby mohl být vládní návrh schválen zrychleně už v prvním čtení.

Například dozorové orgány budou moci díky této úpravě dát podnět k přezkoumání již vydaného certifikátu, který má potvrzovat bezpečnost hračky. Pokud dovozci budou mít podezření, že hračka uváděná na trh nesplňuje technické požadavky a může ohrozit zdraví lidí, budou o tom muset informovat výrobce a dozorový orgán.

Novela pomůže podle vlády udržet a posílit konkurenceschopnost českých výrobců a dovozců hraček při obchodování jak s ostatními členskými státy EU, tak s ostatními zeměmi. Bez splnění směrnice by hračkářské výrobky byly v rámci vnitřního trhu v podstatě neobchodovatelné kvůli neplnění harmonizovaných technických požadavků.

Česká obchodní inspekce loni na tuzemském trhu zakázala prodej bezmála 30.000 hraček v celkové hodnotě 2,6 milionu korun. Mezi zakázanými výrobky bylo například 400 kusů akustických hraček, které vydávaly silnější zvuk než připouštějí normy. Inspekce zakázala také prodej 162 kusů magnetických hraček a 4144 hraček určených pro děti mladší 36 měsíců.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT