Loni v Česku klesla spotřeba alkoholu i cigaret

06.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Češi v loňském roce vykouřili méně cigaret a vypili menší množství alkoholu než v předchozích letech. Nižší byla loni zejména spotřeba piva, naopak konzumace lihovin a vína mírně vzrostla. Vyplývá to z údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnil Český statistický úřad. Spotřebu cigaret a alkoholu nepříznivě ovlivnila hospodářská krize, která přiměla Čechy šetřit. Spotřeba cigaret a piva v Česku klesá i kvůli jejich vyšší ceně.

Průměrná roční spotřeba cigaret na osobu loni v Česku podle ČSÚ meziročně klesla o 1,7 procenta z 2107 cigaret v roce 2008 na 2071 cigaret. Pokles byl mírnější než v roce 2008, kdy se spotřeba cigaret přepočtená na jednoho Čecha po několika růstových letech poprvé snížila z 2345 cigaret v roce 2007 na 2107.

Pokles celkové spotřeby loni statistici zaznamenali také u alkoholu. Na každého Čecha loni v průměru připadlo 177,6 litru vypitého alkoholu, což je o 3,1 procenta méně než v roce 2008. Češi loni vypili především méně piva, jehož průměrná roční spotřeba na osobu klesla o 3,8 procenta ze 156,6 litru v roce 2008 na 150,7 litru.

Naopak nárůst loni podle údajů ČSÚ vykázala statistická kategorie čtyřicetiprocentních lihovin, jejich spotřeba na osobu se loni v Česku zvýšila o 1,2 procenta z 8,1 litru v roce 2008 na 8,2 litru. Češi také vypili více vína, u kterého se spotřeba zvýšila o 1,2 procenta z 18,5 litru v roce 2008 na 18,7 litru.

Pokles spotřeby piva podle odborníků souvisí s tím, že Češi kvůli ekonomické krizi a rostoucím cenám piva začínají preferovat balené pivo a méně často navštěvují hospody. Tuzemské pivovary loni vyrobily zhruba o šest procent méně piva než v roce 2008 a letos by jejich výstav měl klesnou o dalších 12 procent.

Vliv krize i vyšších cen je znát také u spotřeby cigaret. Odborníci očekávají, že letošní rok bude pro výrobce a prodejce cigaret v Česku nejspíše slabší než loňský. Lednové zvýšení DPH a od února vyšší spotřební daň na cigarety snížila jejich tuzemskou spotřebu. Zatímco v prvních třech měsících roku ještě cigaretový trh meziročně vzrostl o 8,5 procenta, ve druhém čtvrtletí již téměř o šest procent poklesl.

Ekonomická krize mění také nákupní zvyklosti českých kuřáků, kteří kupují stále častěji levnější druhy cigaret. Více kuřáků dává přednost tabákovým směsím, z nichž si poté doma balí cigarety.

Z dlouhodobého hlediska ale Češi v posledních letech - i přes v důsledku daní rok od roku kolísající spotřebu - kouří nejvíce v historii. Průměrná denní spotřeba cigaret vzrostla od roku 1989 do roku 2008 zhruba o pětinu na bezmála šest cigaret na osobu. Proti roku 1955, od kdy ČSÚ spotřebu cigaret sleduje, se spotřeba zvýšila téměř o 60 procent.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT