Vyjednavači USA a Korea uzavřeli dohodu o volném obchodu

03.12.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. prosince (ČTK) - Vládní vyjednavači Spojených států a Jižní Koreje dnes sjednali zřejmě už definitivní dohodu o volném obchodu mezi oběma zeměmi. Oběma stranám se podařilo shodnout se na podmínkách vzájemného obchodu s automobily, což byla hlavní podmínka pro podpis konečné smlouvy. Agenturám Reuters a AP to sdělily informované zdroje.

V rámci dohody údajně Soul souhlasil s tím, že americké clo na dovoz korejských automobilů ve výši 2,5 procenta se bude rušit postupně během pěti let namísto původního požadavku odstranit jej okamžitě. Korea zase každé americké automobilce umožní dovážet na svůj trh 25.000 vozů ročně. Změny v obchodu s automobily byly hlavní podmínkou Kongresu pro to, aby začal dohodu projednávat s nadějí na schválení.

Vyjednavači po jednání v hotelu na sever od Washingtonu neskrývali radost, oficiálně však pouze sdělili, že dosáhli v jednáních pokroku. "Nyní je čas k tomu, aby se na dosažené výsledky podívali lídři, než postoupíme dál," řekl šéf amerického Úřadu obchodního zmocněnce Ron Kirk.

Minulý měsíc se prezidentům obou zemí Baracku Obamovi a I Mjong-bakovi nepodařilo před summitem skupiny G20 sjednat definitivní dohodu o zóně volného obchodu. Obě země však ihned zahájily další kolo jednání.

Obě vlády podepsaly dohodu o volném obchodu již v polovině roku 2007. Znění smlouvy však narazilo na odpor většinových demokratů v Kongresu, kteří podmínili její přijetí zejména větším otevřením korejského trhu automobilů. USA také požadovaly větší prostor pro svůj vývoz hovězího masa.

Jižní Korea je sedmým největším obchodním partnerem Spojených států. Pro Ameriku by smlouva s Koreou byla největší obchodní dohodou od roku 1992, kdy se svými sousedy Kanadou a Mexikem podepsala Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA). Bílý dům odhaduje, že bezcelní obchod zvýší americký vývoz do Koreje až o 11 miliard dolarů (197 miliard Kč) ročně a k ročnímu výkonu americké ekonomiky přidá nejméně deset miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK