Jakou živnost zvolit pro fitness a sportovní centrum

30.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


I před Vánoci se někteří podnikatelé rozhodují začít podnikat. Podívali jsme se tentokrát na založení sportovního a fitness centra...


Živnostenské oprávnění musít mít s.r.o., ne podnikatel

Obchodní společnost, v tomto případě společnost s ručením omezeným, je samostatným subjektem práva, samostatným podnikatelem a tato je od svých zakladatelů oddělena. Zakladatelé či společníci obchodní společnosti nejsou z titulu své účasti podnikateli. Je tedy nezbytně nutné, aby živnostenské oprávnění získala společnost s ručením omezeným jako taková, nikoli její zakladatelé.


Která živnost je ta správná

Živnostenský zákon pak živnosti rozděluje na živnosti volné, řemeslné, vázané a koncesované, kdy tyto se od sebe liší především požadavky na odbornou či jinou způsobilost.Co se týče provozování fitness a sportovního centra, zde bude záležet především na tom, jaké konkrétní činnosti by společnost, resp. fitness a sportovní centrum, provozovala a vykonávala. V případě, že společnost bude provozovat toliko činnosti spadající do tzv. živností volných, není třeba žádnou odbornou či jinou způsobilost prokazovat. Mezi živnosti volné týkající se provozu fitness centra, patří ,,Provozování tělovýchovných a sportovních zařízení a organizování sportovní činnosti". S tímto předmětem podnikání jste však oprávněni pouze zabezpečovat provoz fitness včetně základního poradenství.

Pokud však zamýšlíte poskytovat i jiné služby, např. trénovat klienty, sestavovat jim cvičební programy, předcvičovat apod., tato činnost již spadá do živností vázaných, k níž je třeba mít příslušnou odbornou kvalifikaci. Tuto samozřejmě nemůže mít společnost s ručením omezeným, ale tyto zvláštní podmínky musí splňovat fyzická osoba, která je v určitém vztahu k této společnosti. V případě, že je tedy požadováno splnění zvláštních podmínek pro provozování živnosti, může podnikatel provozovat živnost buď prostřednictvím odpovědného zástupce nebo jde-li o živnost uvedenou v příloze č. 5 živnostenského zákona (např. ,,Poskytování tělovýchovných a sportovních služeb v oblasti…‘‘), osobami splňujícími požadavky odborné způsobilosti, které jsou živnostenským zákonem stanoveny.

Vzdělání pro vázanou živnost Poskytování tělovýchovných a sportovních služeb v oblasti...
a) vysokoškolské vzdělání ve studijním programu a studijním oboru zaměřeném na tělesnou kulturu, tělovýchovu a sport, nebo
b) vyšší odborné vzdělání v oboru vzdělání zaměřeném na tělesnou kulturu, tělovýchovu a sport, nebo
c) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci pro příslušnou pracovní činnost vydaný zařízením akreditovaným podle zvláštních právních předpisů, nebo zařízením akreditovaným Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, nebo ministerstvem, do jehož působnosti patří odvětví, v němž je živnost provozována


Když nemáte potřebnou kvalifikaci

V případě, že tedy společnost s ručením omezeným bude provozovat živnost, jenž nespadá do kategorie živností volných, bude muset odbornou či jinou způsobilost prokázat fyzická osoba, ať už odpovědný zástupce, kdy tímto může být člen statutárního orgánu společnosti, popř. i jiná osoba, či osoba, která bude splňovat požadavky odporné způsobilosti, aniž by byla odpovědným zástupcem. Odbornou kvalifikaci, která byla získána v zahraničí, je obecně možné uznat za podmínek a postupem dle zákona č. 18/2004 Sb., o uznání odborné kvalifikace.

Odpovědný zástupce pak odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů a je k podnikateli ve smluvním vztahu.

Autor článku

Richard Gürlich

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT