ČSOB Akciový fond – Střední a Východní Evropa vzrostl za poslední rok o 14,55 %

11.11.2010 | , ČSOB
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


11.10.2010 Akciové fondy v posledních týdnech a měsících rostou, proto také žádný z fondů za předchozí rok neměl zápornou výkonnost. Pět fondů vykázalo roční výnos za poslední rok přes 10 %, dalších dvanáct fondů má roční výnos od vzniku v rozmezí 3 až 10 %.

Nejúspěšnějším fondem v tomto období byl ČSOB Akciový fond – Střední a Východní Evropa, který za poslední rok vzrostl o 14,55 %. Jeho výkonnost za dva roky je 17,18 % p.a. Úspěšně tak zahlazuje ztráty způsobené krizí.

Detailní informace naleznete: http://www.csob.cz/cz/fondy/akciove-fondy/stranky/cz0008472610.aspx

Druhým nejlepším fondem v tomto období byl ČSOB Akciový fond BRIC (KBC Equity fund CSOB BRIC), který stoupl o 11,82 % a jeho průměrný roční výnos za poslední dva roky činí 45,9 %. Úspěšně tak zahlazuje ztráty způsobené nedávnou krizí.

Detailní informace naleznete na:http://www.csob.cz/cz/fondy/akciove-fondy/stranky/be0946137966.aspx

„Pozornost drobných investorů bývá tradičně soustředěna do klasických regionů rozvinutých ekonomik. Investiční specialisté se naopak stále častěji rozhlížejí i po jiných investičních příležitostech, které vznikají v oblastech, které mnohdy veřejnost nespojuje s prudkým rozvojem. Není to však už dávno pravda a zhodnocení fondů investujících ve střední a východní Evropě a zvláště v Turecku to potvrzují. Stejnou pozornost si zaslouží rodící se ekonomický gigant Latinské Ameriky – Brazílie a samozřejmě Čína. Jsme potěšeni, že můžeme českým klientům dát možnost podílet se na těchto příležitostech,“ říká Jan Barta, generální ředitel ČSOB Investiční společnosti.

Mezi fondy, jejichž výnos za poslední rok přesahuje 10 %, patří ještě ČSOB Akciový fond – Vodního bohatství (ČSOB KBC Eco Fund Water). I tento fond úspěšně dotahuje ztráty způsobené krizí. Patří do rodiny ekologických fondů, které hledají perspektivu udržitelného rozvoje a udržitelného růstu. „Se silným rozvojem ekonomiky a urbanizace v asijském regionu narůstá spotřeba vody, jejího čištění i distribuce. Většina megaměst (nad 5 milionů obyvatel) bude do dvaceti let v Asii. To potáhne rozvoj průmyslu zpracování vody,“ říká Jan Barta.

Dobře si vedl i fond ČSOB – Finanční nezávislosti (KBC Master Fund CSOB Financial Independenty 2040) s ročním výnosem nad 10 %. Jde o fond životního cyklu, který je vhodný doplněk té části portfolia, v níž klienti generují dlouhodobé rezervy.

Jan Barta v souvislosti s akciovými investicemi připomíná: „Tyto investice mají tvořit jen část produktů, jejichž prostřednictvím lidé střádají. Důležité je určit, zda ve všech případech a jak velkou. Je nutná investiční disciplina, protože akciové investice vyžadují dlouhé horizonty, na nichž klesá riziko. Dovolit si je mohou jen investoři s vhodnou tolerancí na riziko.“

Výnosy v minulosti nezaručují stejnou výkonnost fondů v budoucnu. Hodnota podílu ve fondu může během investičního období kolísat. Vyplacení vložené investice a dosaženého výnosu není zaručeno. Vzhledem k složitosti struktur nabízených produktů je žádoucí využít poradenské služby osobních bankéřů a investičních poradců ČSOB.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT