Sněmovnou prošlo omezení fotovoltaiky

10.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Poslanci včera schválili novelu, která omezuje podporu fotovoltaiky. Elektřina tak podle premiéra Petra Nečase příští rok zdraží pro domácnosti i firmy maximálně o 5,5 procenta. S omezením podpory nesouhlasí investoři do solárních elektráren, kteří se bojí, že část z nich zkrachuje.

Elektřina ze slunečních elektráren, uvedených do provozu letos a loni, bude podle schválené novely po dobu tří let podléhat dani 26 procent. Bezplatné emisní povolenky budou zdaněny 32 procenty a zvýší se poplatky za zábor zemědělské půdy. Daň se nebude vztahovat na solární elektrárny na střechách a budovách s nejvyšším instalovaným výkonem 30 kilowatt.

Energetický regulační úřad (ERÚ) navíc oficiálně zveřejnil výkupní ceny energie z obnovitelných zdrojů pro příští rok, které výrazně omezí budoucí příjmy investorů do fotovoltaiky. Pro zdroje s výkonem nad 100 kilowattů připojených od ledna 2011 se výkupní cena sníží o více než polovinu, tedy ze současných 12.150 korun za megawatthodinu na 5500 korun za MWh. U elektráren s výkonem mezi 30 a 100 kW se výkupní cena sníží z 12.150 na 5900 Kč/MWh. Výkupní ceny ostatních obnovitelných zdrojů pro příští rok se příliš nezměnily.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT