Reklasifikace daňových výdajů na nedaňové v roce 2011

09.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dosud platí, že dojde-li k porušení podmínky pro uznání dříve uplatněného daňového výdaje (nákladu), pak je právnická osoba povinna podat za předchozí období dodatečná daňová přiznání, ve kterých vyloučí uplatněné výdaje, u nichž došlo k porušení podmínky pro jejich uznatelnost (viz § 23 odst. 1 ZDP).

Naproti tomu fyzické osoby tuto dodatečnou reklasifikaci daňového výdaje na nedaňový napravují v řádném daňovém přiznání díky speciálnímu postupu v § 5 odst. 6 ZDP. Nejde přitom pouze o administrativní usnadnění, ale zejména se tímto fyzické osoby vyhnou úroku z prodlení souvisejícího s takovýmto dodatečným zvýšením daně.

Podle nového znění § 23 odst. 3 písm. a) bodu 3 ZDP se základ daně zvýší u všech poplatníků o:

„částky uplatněné v předchozích zdaňovacích obdobích nebo v obdobích, za která se podává daňové přiznání, jako výdaj (náklad) na dosažení, zajištění a udržení příjmů, pokud následně došlo k porušení podmínek pro jejich uplatnění jako výdaje (nákladu) na dosažení, zajištění a udržení příjmů, a to ve zdaňovacím období nebo období, za které se podává daňové přiznání, ve kterém k porušení došlo“

Umožní se tak daňová náprava při porušení podmínky daňové uznatelnosti výdaje v období, ve kterém k porušení této podmínky došlo, čímž odpadne povinnost podávat v těchto případech dodatečná daňová přiznání.

Tato úprava se v praxi týká především výdajů souvisejících s finančním a případně také operativním pronájmem, kdy nejsou nakonec naplněny daňové podmínky podle § 24 odst. 4 a 5 ZDP. Nicméně nové pravidlo je formulováno obecně, aby se dalo použít i v obdobných situacích a sjednotila se tak praxe všech poplatníků.

Dojde-li k porušení podmínky pro uznání daňového výdaje do 31. 12. 2010, pak bude poplatník daně z příjmů právnických osob i nadále povinen podat za předchozí období dodatečná daňová přiznání, ve kterých je povinen vyloučit uplatněné výdaje, u nichž došlo k porušení podmínky pro jejich uznatelnost. Při odhlédnutí od lhůt pro vyměření daně se jedná o systémové pravidlo, které respektuje věcnou a časovou souvislost.

Nová úprava se bude vztahovat na porušení podmínky pro uznání částky jako daňového výdaje po účinnosti Novely, tj. od 1. 1. 2011. Přechodné ustanovení stanoví, že nebudou při úpravě výsledku hospodaření zohledněny částky uplatněné jako výdaje v obdobích, za která nelze k účinnosti tohoto zákona stanovit daň.

Zpráva převzata z www.dashofer.cz.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT