Česko se zlepšilo, ale na Slovensko nemá

08.11.2010 | , SMART Companies
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


8.11.2010 Česká republika v očích Světové banky při zkoumání celkových podnikatelských podmínek poskočila v žebříčku významně nahoru. Ale i tak se dostala pouze na 63. místo. Horší situace je ale při porovnávání parametru, jak snadné je začít podnikat, kde se umístila až na 130. příčce.

„Nejsnadnější začátky jsou na Novém Zélandu, v Austrálii či Kanadě. V první desítce se umístily i země, u kterých bychom to stěží čekali. Jedná se například o Bělorusko, Gruzii nebo Rwandu,“ říká Petra Janáková ze společnosti Smart Companies a dodává, že možnost snadného založení firmy a zahájení podnikání je jeden z prvků podporující ekonomický růst. Zcela zřetelným trendem je také přenést co nejvíce úkonů souvisejících se založením podnikání on-line.

Podle Světové banky je zahájení podnikání snazší ve všech regionech světa. Za posledních sedm let, kdy byla studie Doing Business prováděna, bylo zaznamenáno 296 podnikatelských reforem ve 140 ekonomikách. V důsledku těchto reforem poklesl průměrný čas potřebný na založení společnosti ze 49 na 34 dny. „V České republice to je průměrně 20 dní a budoucí podnikatel musí splnit devět procesních kroků,“ upřesňuje Janáková a porovnává s první zemí v žebříčku, tedy Novým Zélandem, kde založení společnosti trvá pouze jediný den a tzv. procesní kroky jsou zkoncentrovány pouze do jediného úkonu. O čtyři dny než Česká republika je na tom lépe i Slovensko. Podle Janákové je to také jeden z důvodů, proč je stále oblíbenější nákup předzaložených, tzv. ready-made společností. „Podnikatelé jednoduše nechtějí absolvovat zdlouhavé byrokratické martýrium a raději dávají přednost rychlé a pohodlné variantě. Během posledního roku jsme zaznamenali zhruba desetiprocentní nárůst zájmu o koupi ready-made společností,“ vysvětluje Janáková s tím, že se tak potřebná doba zkrátí také na jediný den.

Jasným trendem je konsolidace nutných procesů do jednoho místa či úřadu. „Nemusí se přitom jednat o vytvoření zcela nové instituce, ale spíše centralizaci. Například Gruzie už v roce 2007 spojila daňovou agendu a registraci společností. Kazachstán udělal totéž loni,“ upřesňuje Petra Janáková ze společnosti Smart Companies. Další výrazná změna probíhá u požadavků na kapitálové vklady. „Třicet devět zemí po celém světě tento požadavek výrazně omezilo nebo zcela zrušilo,“ říká Janáková. Třetím celosvětovým trendem je přenesení procesních kroků on-line. Za posledních sedm let zavedlo některou informační a komunikační technologii do procesu zahájení podnikání 54 států světa. „Například Singapuru on-line registrační systém firem ročně ušetří 42 miliónů dolarů,“ říká Janáková.

Země, kde je zahájení podnikání nejjednodušší

1. Nový Zéland
2. Austrálie
3. Kanada
4. Singapur
5. Makedonie
6. Hong Kong
7. Bělorusko
8. Gruzie
9. Spojené státy
10. Rwanda

Zdroj: Světová banka, studie Doing Business 2011

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT