PRŮZKUM-Český CPI v říjnu stagnoval m/m, maloobchod výš

03.11.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* CO: Maloobchod a průmysl za září, spotřeb.ceny za...

...říjen

* KDY: Maloobchod a průmysl 8.listopadu, inflace 9.listopadu

PŘEDPOVĚĎ REUTERS: Maloobchodní tržby podle mediánu odpovědí zpomalily meziroční růst na 2,0 procenta z 2,8 procenta v srpnu, průmysl zvolnil meziroční expanzi na 10,7 procenta z 12,9 procenta v srpnu.

Spotřebitelské ceny (CPI) zřejmě meziměsíčně stouply o 0,1 procenta po snížení o 0,3 procenta v září, inflace tak zrychlila na 2,2 procenta z 2,0 procenta.

Průzkumu se zúčastnilo 16 analytiků. Jejich předpovědi ohledně maloobchodu se pohybovaly v rozpětí minus 2,5 procenta až plus 3,3 procenta, u průmyslu 7,1 až 13,5 procenta. Předpovědi u spotřebitelských cen vyšly v rozmezí minus 0,1 až 0,3 procenta meziměsíčně a 1,9 až 2,4 procenta meziročně.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Pomalu se sbírající domácí poptávka podporovaná relativně nízkou nezaměstnaností a rostoucími mzdami měly v říjnu udržet meziměsíční růst spotřebitelských cen v pozitivním teritoriu.

Inflaci v říjnu táhly vzhůru zejména dražší potraviny a některé sezonní vlivy jako mírný nárůst cen oděvů a stravovacích služeb, uvedli analytici, ale také se objevily signály jisté domácí poptávky.

Meziroční růst podepřela nízká srovnávací základna.

"Inflace v České republice teď nestojí za řeč, ale když se ekonomika zotavuje a inflace není záporná, nastává otázka kdy začít se zvedáním sazeb," uvedl Miroslav Plojhar, ekonom pro region EMEA u JP Morgan.

Poptávková inflace, měřená jádrovou inflací, vzrostla směrem k nule, a vymaňovala se tak z negativního teritoria, kde se nacházela do léta.

Jádrová inflace, jak ji zveřejňuje statistický úřad, je vnímána jako indikátor poptávkových tlaků v ekonomice, protože ukazuje vývoj cen upravený o regulované ceny, nepřímé daně a sezonní vlivy.

Plojhar uvedl, že růst sazeb by mohl přijít v polovině příštího roku, kdy by měla poptávková inflace významně zrychlit.

Míra nezaměstnanosti zřejmě v říjnu klesla na 8,3 procenta, nejníž od června 2009, z 8,5 procenta v předchozím měsíci, což pomohlo maloobchodním tržbám k meziročnímu růstu o 2,0 procenta.

"Data se vyvíjejí tak, že by protiinflační postoje měly postupně převážit," uvedl Plojhar.

Česká národní banka rozhodne o nastavení měnové politiky ve čtvrtek, přičemž trh nečeká změnu hlavní repo sazby, jež stojí na historickém minimu 0,75 procenta.

Bankovní rada by nicméně měla hlasovat o zvýšení sazeb a analytici čekají na následné tiskové konferenci posun k mírně protiinflačnímu tónu.

REAKCE TRHU: Trhy zřejmě na zveřejněná data nijak silně nezareagují. Korunu <EURCZK=> ovlivňují hlavně globální rizika. Inflace nad očekáváním by mohla podpořit sázky na dřívější utažení měnové politiky. Tabulka předpovědí: [ID:nLDE6A21GZ] Český statistický úřad: www.czso.cz Ministerstvo práce a sociálních věcí: www.mpsv.cz Česká makrodata: <ECONALLCZ>

Zprávy ze střední a východní Evropy: [CEE/]

(Reportérka: Mirka Krůfová; Autorka: Jana Mlčochová; Editoval: Jan Korselt)

Autor článku

Mirka Krůfová  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK