Potřeba průmyslu je větší než kdy jindy

02.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Čeští zaměstnavatelé a podnikatelé, jako součást evropské podnikatelské komunity, vítají nové sdělení Průmyslová politika v éře globalizace, které zveřejnila Evropská Komise dne 28. října a které staví konkurenceschopnost a udržitelnost do centra pozornosti.

Podíl průmyslu a souvisejících služeb a zaměstnanosti zůstal v průměru na 37% HDP a zpracovatelský průmysl – s 80% investic do V&V – zůstal hlavní hnací silou pro inovace a nová řešení. Umocnění síly EU ve výrobě vysoce kvalitního zboží a služeb udržitelným způsobem a nalézání nových řešení pro její zákazníky a pro společnost jako celek nebylo ještě nikdy tak důležité.

Záměrem sdělení je vytvořit strategický rámec pro novou integrovanou průmyslovou politiku, který bude stimulovat hospodářské oživení a pracovní místa a který v EU zajistí vytvoření prosperující průmyslové základny světové úrovně. To znamená průmyslovou politiku ve širším slova smyslu. To je o politikách přímo zaměřených na náklady, cenu a inovační konkurenceschopnost průmyslu a jednotlivých odvětví založených na inovacích, takových jako politika hospodářské soutěže, standardizační nebo inovační politika, nebo odvětvové politiky zaměřené mimo jiné na inovační výkonnost jednotlivých odvětví. To znamená, že komponenty průmyslové politiky ostatních politik jako doprava, energetika, životního prostředí, nebo sociální politika a politika ochrany spotřebitele, ale také politika jednotného trhu a obchodní politika, jsou zásadními komponentami celého balíčku.

Důležitou prioritou průmyslové politiky musí být pomoci průmyslu v EU k rychlému oživení a vytvořit odpovídající rámec pro období následující po hospodářské krizi. Podniky a sociální partneři mají primární odpovědnost v procesu restrukturalizace, aby si zajistili budoucí konkurenceschopnost a životaschopnost. Nicméně evropský regulatorní rámec by měl být aplikován s dostatečnou flexibilitou, která by umožnila podnikům a sociálním partnerům přijmout tuto odpovědnost.

Zpráva převzata ze Svazu průmyslu a dopravy.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT