Jaké jsou možnosti založení podniku

27.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Pokud se chystáte začít podnikat, musíte se rozhodnout, jestli budete podnikat jako osoba samostatně výdělečně činná nebo založíte obchodní společnost – například s.r.o.


OSVČ nebo s.r.o.

Začít podnikat jako OSVČ je mnohem jednodušší, nemusíte podávat žádost o zápis do obchodního rejstříku, skládat základní kapitál na zvláštní účet u banky, povinně vést účetnictví, atp. Ale z dlouhodobého hlediska se obchodní společnost vyplatí. Obchodní partneři vás vnímají vážněji, nevystupujete pod svým jménem a neručíte za závazky společnosti celým svým majetkem. Poslední vlastnost bývá hlavním argumentem pro tento typ podnikání, protože málokomu se zamlouvá riziko přijít o značnou část svého majetku díky nějaké chybě v podnikání.

Dalším aspektem je daňová zátěž včetně pojistného na pojištění. Jako nejlepší vychází podnikat jako osoba samostatně výdělečně činná, protože ta má možnost uplatnit si paušální výdaje a pojistné odvádí z 50 % rozdílu mezi příjmy a výdaji. Na podrobné srovnání se podívejte v článku Kdo platí na daních a pojistném víc - s.r.o. nebo OSVČ.


Způsob registrace

Samotný proces registrace můžete provést i sami, v případě OSVČ to jistě zvládnete. Stačí vyplnit jednotný registrační formulář, kde uvedete své identifikační údaje, v čem chcete podnikat, uvedete provozovnu, k jakým daním se chcete registrovat (minimálně daň z příjmů, pojistné na sociální pojištění, pojistné na zdravotní pojištění), atp. Tento formulář pak odevzdáte na některém z Czechpointů a pak už jen počkáte na přidělení IČ a můžete začít podnikat. Pokud zakládáte s.r.o., zvažte více možností.

  • Založení s.r.o. vlastními silami
  • Založení s.r.o. přes právní kancelář
  • Koupě už existující společnosti
  • Koupě ready-made firmy


Založení s.r.o. vlastními silami

Kdo ještě žádnou společnost nezakládal, ale přesto se rozhodne založit společnost vlastními silami, může přijít hlavně o čas. Jednak si musí nastudovat proces založení společnosti, jednak musí všechny úřady oběhat. Začínající podnikatel by ale měl svůj čas věnovat úplně jiným činnostem. Výhodou je cena, platíte jen správní poplatky.

Proces založení všech právních forem popisujeme v sekci Život podnikatele.


Založení s.r.o. přes právní kancelář

Tato možnost je do značné míry kompromis. S právníkem si můžete rozdělit úkoly, co zvládnete, uděláte sami, co vyžaduje jistou odbornost, udělá právník. Dejte si ale pozor, aby se vám tento způsob příliš neprodražil, tedy předem s právníkem vymezte rozsah jeho práce. Založení podniku se vám prodraží o několik tisíc, ale může to být i mnohem více.

Některé právní kanceláře fungují i online (například zaloz-firmu.cz). Založení s.r.o. Vás vyjde na cca 14 tis. Kč, ale jde o komplexní službu. Dejte si ale pozor na čas. Pokud nemáte elektronický podpis, může jeden špatně odeslaný dopis zbrzdit proces založení podniku třeba i o týden. 


Koupě ready-made firmy

Je to firma na klíč, založená výhradně za účelem prodeje finálnímu zákazníkovi. Jde o firmy, které dosud nezahájily svou činnost, vyjma úkonů nezbytně nutných k založení společnosti, tj. zapsání do obchodního rejstříku a registraci k dani z příjmu právnických osob. Výhodou je, že můžete začít podnikat do 24 hodin, nevýhodou je vyšší cena, kterou musíte zaplatit prodejci těchto společností. Cena může jít až ke 30 tis. Kč. Více v článku Ready made společnost je možné pořídit i na splátky.


Koupě už existující společnosti

Pokud byste se rozhodli koupit v minulosti podnikající společnost, tedy společnost s historií, je třeba provést administrativní kroky nutné k řádnému převedení podílu ve společnosti a změně jednatelů, sídla atd. Nevýhodou je, že s koupí takové společnosti přebíráte i závazky, o kterých nemusíte ani vědět. Zajištění jistoty, že nezískáte společnost s rizikem přebrání zodpovědnosti za závazky vzniklé v minulosti v rovině daňové, obchodněprávní, majetkové, atd., k čemuž je nutné provedení právního auditu společnosti, je pak finančně a časově náročné.

Autor článku

Karel Pospíšilík