20 týdnů plně hrazené mateřské a dva týdny otcovské

25.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropský Parlament ve středu 20. října hlasoval na svém zasedání o zprávě portugalské poslankyně Edite Estrela (S & D) o revidované směrnici o mateřské dovolené. Směrnice navrhuje prodloužit mateřskou dovolenou na 20 týdnů (prvních šest týdnů po porodu je povinných), mateřská dovolená by měla být plně placená, to znamená 100 procent z posledního nebo průměrného měsíčního platu.

Otcové budou mít nárok na dva týdny placené otcovské dovolené. Měla by tak být zaručena rovnoprávnost k mateřské dovolené. Dále bude rozšířena ochrana před propuštěním do 6 měsíců po ukončení mateřské dovolené.

Směrnice také řeší nárok na dovolenou pro účely kojení. Proti této směrnici ostře vystoupili zástupci UEAPME, Evropské asociace malých a středních podnikatelů a řemeslníků. Ti již dříve zdůrazňovali, že rozšíření mateřské dovolené může ohrozit zaměstnanost mladých žen kvůli neochotě zaměstnavatelů. Mladé ženy se tak na trhu práce ocitají ve velké nevýhodě oproti svým vrstevníkům opačného pohlaví.

UEAPME proto vyzvala Radu, aby se vrátila k více udržitelnému návrhu a zaměřila se zpět na problémy bezpečnosti a ochrany zdraví. Kompletní vyjádření UEAPME, jejímž členem je za Českou republiku i Hospodářská Komora a Asociace malých a středních podniků AMSP ČR, můžete nalézt zde. Kompletní znění přijatého návrhu naleznete zde.

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT