Jak skloubit podnikání a péči o dítě

14.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Mnoho žen a v dnešní době i čím dál více mužů se snaží skloubit podnikání s péčí o dítě. Jak na to? Můžete podnikat na mateřské i rodičovské dovolené?

Pozor na rozdíly mezi mateřskou a rodičovskou

Jsem na mateřské, mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou, ale chci si něco sama vydělat?

Nejprve musíme rozlišit mateřskou a rodičovskou „dovolenou“. Mateřská dovolená je doba, kdy pobíráte peněžitou podporu v mateřství, což je dávka vyplácená z nemocenského pojištění zaměstnavatelem. Rodičovská dovolená je doba, kdy pobíráte rodičovský příspěvek, což je sociální dávka.

Pokud pobíráte peněžitou podporu v mateřství, pak platí, že nesmíte pracovat u stejného zaměstnavatele jako před nástupem na mateřskou dovolenou, tedy u zaměstnavatele, který vám peněžitou podporu v mateřství vyplácí. Pokud si ale najdete jiného zaměstnavatele, částka výdělku není omezená.


Mateřskou a podnikání nelze spojit

Přivydělat si chci hlídáním dětí u mě doma. Předpokládaný výdělek je pár set korun měsíčně. Přijdu při založení živnosti o mateřskou?

Během pobírání peněžité podpory v mateřství není možné vykonávat osobně samostatnou výdělečnou činnost. Možné je to až při pobírání rodičovského příspěvku. Opět částka není omezená, můžete si tedy vydělat, kolik chcete.

Musíte se ale o svého potomka dostatečně starat. Například musíte svému dítěti zajistit v době výkonu výdělečné činnosti dohled jinou zletilou osobou. Dítě, které je mladší tří let, může například navštěvovat předškolní zařízení, ale ne déle než 5 dní v kalendářním měsíci. U starších dětí mezi 3 a 4 lety nesmí tato doba přesáhnout 4 hodiny denně nebo 5 dní v kalendářním měsíci.

Pokud ale budete pečovat o dítě v rámci své činnosti, pak by to neměl být problém.

Tedy podnikání je možné až při pobírání rodičovského příspěvku.


Sociální a zdravotní pojištění

Musím si sama platit zdravotní a sociální, přestože jsem na rodičovské dovolené a navíc mám smlouvu v bývalé práci na dobu neurčitou?

V tomto případě půjde o samostatnou výdělečnou činnost vedlejší. V prvním roce tedy nemusíte platit žádné zálohy. Po skončení zdaňovacího období, standardně do konce března budete podávat přehledy o příjmech a výdajích pro účely zdravotního a sociálního pojištění. Na základě těchto přehledů pak uhradíte pojistné na sociální a zdravotní pojištění.

Protože ale budete mít velmi nízké příjmy, nebudete hradit žádné sociální pojištění. Platí totiž, že pokud příjmy po odečtení výdajů nedosáhnou v roce 2010 částky 56 902 Kč, nemusíte platit zálohy. Pozor, částka 56 902 se snižuje o 1/12 za každý měsíc, kdy nebyla vykonávána samostatná výdělečná činnost, a za každý měsíc, ve kterém jste měla nárok na peněžitou podporu v mateřství. Pokud nemusíte platit pojistné, podáte přehled o příjmech a výdajích s výsledkem nula.

Pokud jde o zdravotní pojištění, nemusíte dodržet minimální vyměřovací základ, takže zaplatíte jen 13,5 % ze skutečného vyměřovacího základu.

Pokud jde o přiznání k dani z příjmů, vyplníte si ho sama. Do jednoho přiznání dáte jak příjmy ze zaměstnání, tak příjmy z výdělečné činnosti.


Registrační povinnosti

Kde všude a v jakém časovém horizontu musím nahlásit založení živnosti?

Při zahájení samostatné výdělečné činnosti v době rodičovské dovolené vznikají standardní ohlašovací povinnosti vůči ČSSZ, příslušné zdravotní pojišťovně a finančnímu úřadu.

Ke zdravotnímu pojištění je zapotřebí se přihlásit do 8 dnů od zahájení činnosti, k sociálnímu pojištění do 8 dnů od konce měsíce, ve kterém jste zahájila činnost. Musíte také podat přihlášku k registraci na finanční úřad nejpozději do 15 dnů od vzniku povinnosti srážet daň.

Doporučuji podat jednotný registrační formulář, kterým provedete všechny potřebné registrace.


Mohu mít sídlo v bytě

Bydlím v bytě a jsme se svým manželem spoluvlastníci. Byt je v domě, kde je dalších osm bytů - čili dalších osm vlastníků. Je to tedy společenství vlastníků bytu. Musím mít souhlas spoluvlastníků domu s provozovnou, nebo stačí souhlas manžela, jakož to spoluvlastníka bytu?

Budete potřebovat jen souhlas manžela. Pokud byste využívala například společné prostory, pak by to vyžadovalo i souhlas ostatních vlastníků.

Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT