Znalost zákonů neomlouvá a zvlášť při podnikání

07.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Pokud vám bude vás záměr přinášet zisk, tedy zákazníci si budou Vaše služby, případně zboží nakupovat za vámi stanovenou cenu v potřebném množství, pak můžete začít podnikat.

S tím souvisí dva aspekty – splnit všechny podmínky pro ohlášení živnosti a dodržet všechny zákony týkající se vašeho businessu.


Podmínky pro ohlášení živnosti

Záleží na vaší činnosti, jestli spadá do živnosti volné, řemeslné, vázané nebo koncesované. Jejich rozdělení najdete v sekci Život podnikatele. Platí, že pro volnou živnost stačí splnit všeobecné podmínky - dosažení věku 18 let, způsobilost k právním úkonům a bezúhonnost (žádný úmyslný trestný čin), kdežto pro ostatní živnosti se už požaduje nějaké vzdělání, případně další podmínky.

Příklad 1

Podívejme se například na stánek s rychlým občerstvením. Tato činnost může být kombinací řemeslné živnosti Hostinská činnost a volné živnosti - Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona. V prvním případě jde o přípravu pokrmů, ve druhém případě o prodej nakoupených potravin od dodavatelů. Většinou totiž stánky fungují tak, že pokrmy připravují a nabízejí k okamžité spotřebě (k tomu je potřeba živnost Hostinská činnost), nebo si je budou zákazníci odnášet mimo provozovnu (k tomu je potřeba volná živnost).

Pak už jen zbývá získat živnostenské oprávnění – více o něm v našem průvodci živnostenským podnikáním.

Příklad 2

Dalším příkladem je pečovatelská firma. Pro tu je relevantní živnost Poskytování služeb pro rodinu a domácnost. Dále pak Praní pro domácnost, žehlení, opravy a údržba oděvů, bytového textilu a osobního zboží, Mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti nebo Pronájem a půjčování věcí movitých.

Ve všech případech jde o volné živnosti. Pokud by ale firma chtěla pečovat i o děti do věku 3 let, pak musí mít živnost Péče o dítě do tří let věku v denním režimu. Jde o vázanou živnost, která je navázána na další podmínky.


Registrace

K registraci obchodní společnosti nebo živnosti můžete využít jednotného registračního formuláře. Tento formulář se podává na obecních živnostenských úřadech. Jejich seznam najdete v sekci Firmy a úřady. Tímto formulářem provedete všechny potřebné registrace v jednom úkonu. Registrací se budeme zabývat v dalších článcích našeho seriálu.


Legislativní prostředí

Podnikatel také musí znát zákony, které se ho dotýkají. Výčet relevantních zákonů najde na stránkách asociací sdružujících podnikatele z daného oboru, případně na stránkách provozujících ministerstva, kraje a další veřejné instituce.

Příklad 1

Zůstaňme u stánku s občerstvením, relevantní jsou tyto zákony:

  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin,
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin,
  • Nařízení Komise (ES) č. 37/2005 o sledování teplot v přepravních prostředcích, úložných a skladovacích prostorech pro hluboce zmrazené potraviny určené k lidské spotřebě,
  • Zákon č.110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů,
  • Vyhláška MZ č.137/2004 Sb., o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných,
  • Vyhláška MZ č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, v platném znění,
  • Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami,
  • Vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody,
  • Nařízení vlády č.361/2007, kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci,
  • Vyhláška č. 475/2002 Sb., o zkoušce znalosti hub.

Příklad 2

Ve druhém příkladu se podívejme na založení například hudebního klubu:

  • I zde se jedná o hygienické předpisy. Jde především o nařízení ES 852/2004, zákon č. 137/2004, především § 49 a dále pak ČSN 73 4108.
  • Zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů.
  • Zákon č. 133/1985 Sb. o požární ochraně, zejména § 5.

Na splnění těchto podmínek byste měli myslet už při samotném zakládání společnosti, protože je musíte zahrnout do svého podnikatelského plánu.


Kontaktovat relevantní úřady

Už v této fázi byste také měli zkontaktovat všechny relevantní instituce, v případě hudebního klubu by to byl příslušný stavební odbor, který se musí vyjádřit k prostoru, kde chcete provozovat klub. Dále budete potřebovat vyjádření od hygienické stanice, inspektorátu bezpečnosti práce a hasičského záchranného sboru. Tato komunikace vám mohou poskytnout mnoho užitečných informací pro váš business. Ale buďte připraveni na to, že komunikace s některými úřady, resp. úředníky může být problematická.

Všechny díly najdete v sekci Seriály.

Autor článku

Karel Pospíšilík  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT