Zaměstnávání OZP se firmám vyplácí, rezervy existují

04.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Hospodářská komora České republiky na přelomu roku uspořádala průzkum s touto tématikou. Průzkumu se zúčastnilo celkem 197 firem z celé České republiky, z čehož 65 % tvořili zaměstnavatelé OZP.

Ti zaměstnávají v součtu celkem 1684 osob se zdravotním postižením, z toho 213 osob s těžším zdravotním postižením. Pouze 13 zaměstnavatelů OZP zřídilo chráněná pracovní místa či chráněné pracovní dílny. Nejvíce jsou zaměstnávané osoby s tělesným postižením; OZP pracují u poloviny zaměstnavatelů na celý pracovní úvazek. Mezi zaměstnavateli OZP převažují střední podniky (41 %), následují malé podniky (28 %), velké podniky (19 %) a nakonec mikropodniky (12 %), jako obor činnosti převládá zpracovatelský průmysl včetně textilního a strojírenského (31 % firem).

To, že se hospodářská recese promítla i do oblasti zaměstnanosti OZP, může potvrzovat rozdíl mezi počtem nově přijatých a uvolněných zaměstnanců za posledních 12 měsíců. Celkem 269 zaměstnanců – osob se zdravotním postižením bylo během jednoho roku přijato, naopak 400 OZP o zaměstnání přišlo, což představuje pokles o jednu třetinu. Z hlediska vývoje zaměstnanosti OZP u respondentů průzkumu za poslední 3 roky lze konstatovat, že počet zaměstnanců – OZP zůstal stejný v 56 % případů, 25 % firem uvedlo, že počet OZP v jejich firmách rostl, zbývajících 19 % uvedlo pokles OZP v jejich firmách. Z dlouhodobého hlediska tedy byl počet zaměstnaných OZP stabilní a mírně rostl, hospodářská krize tento trend zastavila.

Negativně se krize také promítá do očekávání firem zaměstnat OZP v následujících 3 letech, mírná většina firem (56 %) spíše neočekává zvýšení OZP ve svých provozovnách. Naopak 35 % firem vidí budoucnost optimisticky a vyslovili se kladně ve prospěch zvýšení počtu OZP ve svých podnicích. Zaměstnavatelé OZP jsou více optimističtí v plánu zvýšit počet OZP ve svých firmách oproti firmám, které OZP nezaměstnávají, kladně ve prospěch zvýšit počet OZP se jich vyslovilo 44 %.

Zpráva převzata z Hospodářské komory ČR.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT