Týdenní komentář: Ekonomické oživení bude doprovázet řada zdražování

01.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


České podnikatele čeká celá řada zdražování, a to v době, kdy se čeká mírné oživení, i když někde jako na Slovensku bude oživení docela výrazné.

1. Odhad růstu slovenské ekonomiky se zvýšil na 4,3 procenta
/>Slovenská centrální banka zvýšila odhad letošního růstu tamní ekonomiky na 4,3 procenta. Dosavadní prognóza banky počítala s růstem hrubého domácího produktu Slovenska o 3,7 procenta.


2. Ekonomický sentiment v eurozóně se zlepšuje
Stejně na tom je i ekonomický sentiment v celé eurozóně, ten se v září oproti očekávání zlepšil, zatímco inflační očekávání se snížila. Údaje tak naznačily, že ekonomické zotavení bloku pokračuje i ve třetím čtvrtletí.


3. Euro je na 5měsíčním maximu, dolar na 8měsíčním dně
Dobré zprávy táhnou euro nahoru. Euro ve čtvrtek vystoupalo na pětiměsíční maximum k dolaru, euro vystoupalo až na 1,3673 dolaru, nejvýš od poloviny dubna.


4. MSP žádají země, aby nepřestávaly s podpůrnými opatřeními
Přesto není vyhráno, malé a střední podniky to vědí a žádají EU, aby dále pokračovala v podpůrných opatřeních, která byla zavedena pro podporu MSP v době propuknutí hospodářské krize před dvěma lety a která mají trvat pouze do konce tohoto roku.


5. Sedm z deseti firem by státní dluh snižovalo pomocí škrtů ve veřejných výdajích
Průzkumy také ukazují, kde by zástupci malých a středních podniků šetřily. Nejvíce respondentů průzkumu KPMG International (53 procent) si myslí, že veřejné výdaje by se měly omezovat hlavně prostřednictvím snižování platů ve veřejném sektoru. Mezi další nejčastěji navrhované způsoby patří snížení výdajů na obranu (47 procent) a sociálních dávek (34 procent).


6. Příští rok se zvýší mýto v průměru o čtvrtinu
Podnikatelé se ale budou muset připravit na zdražení mnoha faktorů. Od začátku příštího roku podraží mýtné vybírané na tuzemských dálnicích a rychlostních silnicích v průměru až o čtvrtinu. Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky se zvýší na průměrných pět korun za kilometr.


7. Snížená sazba DPH se může posunout z 10 až na 17 procent
Snížená sazba daně z přidané hodnoty (DPH) by se měla od roku 2012 zvýšit ze současných deseti procent na 16 až 17 procent. Premiér Petr Nečas dále uvedl, že chce v rámci důchodové reformy snížit odvody firem na sociální pojištění.


8. Kalousek bude příští rok navrhovat zrušení většiny daňových výjimek
Ministr financí Miroslav Kalousek také na začátku příštího roku předloží nový zákon o dani z příjmu, ve kterém navrhne zrušení většiny daňových výjimek a sjednocení výpočtu základu daně pro všechny přímé odvody.


9. Cena elektřiny se příští rok zvýší o 12 až 14 procent
Elektřina pro domácnosti může příští rok zdražit zhruba o 12 až 14 procent, uvedl předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.Zástupci fotovoltaického průmyslu odhadují zvýšení ceny elektřiny v příštím roce na pět procent, elektrárenská společnost ČEZ zhruba na 20 procent.


10. Česká pošta se chystá výrazně zdražit elektronický podpis
Česká pošta od 1. listopadu výrazně zdraží takzvaný kvalifikovaný osobní certifikát, potřebný pro využívání elektronického podpisu při komunikaci s veřejnou správou. Zatímco dosud přijde roční certifikát na 190 korun, od listopadu to bude 396 korun.


Autor článku

Karel Pospíšilík