Týdenní komentář: Změny vedou jenom k horšímu

17.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


I tento týden přinesl řadu novinek a inovací nejen v Česku, ale i ve světě. Ne ale každá změna vede k lepšímu.

1. Začne se jezdit na novém úseku R4
V uplynulém týdnu se v Česku i ve světě objevila spousta novinek. Tak například v pátek začal sloužit řidičům nový úsek rychlostní silnice R4 z Písku na Prahu Mirotice - Třebkov. Silnice byla postavena dříve, než se původně plánovalo. Zprovozněna měla být až příští rok. Stavba stála 1,1 miliardy korun. />


2. Uvolněna testovací verze nového prohlížeče Explorer
Softwarová firma Microsoft celosvětově uvolnila pro veřejnost testovací beta verzi internetového prohlížeče Internet Explorer 9. Prohlížeč má být rychlejší a bezpečnější než jeho předchůdce. Dlouho očekávaný prohlížeč má prostřednictvím nových funkcí zastavit odliv uživatelů ke konkurenci.


3. Patent na bakterii, která produkuje palivo
Americká společnost Joule Unlimited údajně získala patent na geneticky upravenou bakterii produkující palivo. Organismus prý dokáže přeměnit sluneční světlo a oxid uhličitý na složky nafty. Funguje tak na základě fotosyntézy.


4. Premiér Petr Nečas otevřel dvě nová centra moderního vzdělávání
Podobný úspěch možná zajistí nově vybudované vzdělávací a prezentační centrum při Střední průmyslové škole v Uherském Brodu. Při jeho otevření premiér Petr Nečas zdůraznil, že právě k využívání moderních technologií a úzké spolupráci firem a škol se musí české technické vzdělání obrátit.


5. Největší kvalita života v ČR je v Hradci Králové
Kvalitu života ale mají na opačném konci republiky. V žebříčku českých měst zkoumajícím kvalitu života zvítězil Hradec Králové, následovaný Prahou a Pardubicemi. Do první desítky se probojovala ještě tři jihočeská města Písek, České Budějovice a Tábor, doplněna o Plzeň, Mladou Boleslav, Brno a Havlíčkův Brod.


6. Úroda jablek bude druhá nejnižší od roku 1995
Kvalitu života snad nesníží propad úrody jablek. Podle posledního odhadu k 1. září sklizeň meziročně klesne o 19 procent na necelých 118.000 tun. Důvodem propadu je nepříznivé deštivé počasí v době květu stromů.


7. Kampaň na podporu spotřeby medu
Podobně je na tom i spotřeba medu. Proto začne v září nová kampaň na její podporu. Má za cíl zvýšit spotřebu včelího produktu, který je v zemi pod průměrem Evropské unie. Domácí spotřeba medu byla v minulém roce zhruba 7000 tun, tedy méně než 0,7 kilogramu na obyvatele.


8. Více než 60 % firem porušuje zákon o účetnictví
Začali jsme dobrými zprávami a končíme špatnými. Přes 60 procent českých firem dlouhodobě ignoruje platné zákony, když neukládají výsledky svého hospodaření, tedy účetní závěrku a výroční zprávu, do sbírky listin obchodního rejstříku.


9. EK zjistila nesrovnalosti na polovině webů s prodejem vstupenek
Evropská komise při kontrole internetových serverů s prodejem vstupenek na kulturní a sportovní akce zjistila nesrovnalosti ve víc než polovině případů. Pochybnosti nad dodržováním unijních norem teď má prověřit další vyšetřování, oznámila komise na své internetové stránce.


10. Češi utrácejí za nákupy o pětinu méně než před krizí
Češi letos utrácejí za nákupy v obchodech měsíčně v průměru o 23 procent méně než v roce 2008, kdy vypukla globální finanční krize. Zatímco před dvěma roky utráceli Češi za nákupy průměrně 4400 korun za měsíc, letos to je 3400 korun.


Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT