Nejste si jisti správnou sazbou DPH? Požádejte Ministerstvo financí o závazné posouzení.

17.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V praxi se často setkáváme s otázkou, jak správně zatřídit dodávané zboží či poskytované služby z hlediska sazby DPH. Pro správné zatřídění zboží či služby do správné sazby DPH musíme nejprve určit, zda je příslušné plnění vůbec předmětem daně.

Osvobození s nárokem na odpočet a bez nároku na odpočet

Dodání zboží či poskytnutí služby, i když je předmětem daně, nemusí být vždy daní z přidané hodnoty zdaněno. Zákon vyjmenovává plnění, která od DPH osvobozuje zcela, pak hovoříme o osvobození od DPH bez nároku na odpočet, nebo plnění, která osvobozuje jen za určitých okolností, v tom případě se jedná o osvobození s nárokem na odpočet. Plnění osvobozená s nárokem na odpočet představují například služby poskytované v tzv. reverse charge režimu. Jde o situace, kdy DPH neodvádí poskytovatel plnění, jak je tomu za jiných okolností, ale příjemce plnění.


Různé sazby DPH v zemích EU

Je-li služba či dodání zboží předmětem daně a jedná-li se o zdanitelné plnění, účtuje plátce příjemci příslušnou sazbu daně. Evropská legislativa umožňuje členským státům určitou volnost při stanovení sazby DPH, pevně jsou dány pouze dolní limity. Sazba DPH se proto v jednotlivých členských zemích liší. Česká republika od 1. ledna 2010 stanovila základní sazbu DPH ve výši 20 % a sníženou 10 %. U zboží a služeb se obecně používá základní sazba, pouze u plnění vyjmenovaných v přílohách zákona lze použít sazbu sníženou. Členské státy jsou i v této oblasti regulovány evropským právem. Nemohou si tedy volně stanovovat plnění, která zařadí do snížené sazby.

Vyzkoušejte databázi daňových sazeb v sekci Daně EU.

 
Zdanění v ČR

V České republice podléhají snížené sazbě daně zejména potraviny, zboží určené pro nemocné či tělesně postižené, dále knihy a časopisy. Pokud jde o služby, do snížené sazby patří například veřejná hromadná doprava, ubytování, nebo vstupné na kulturní a sportovní akce. Jedná se tedy především o oblast trhu, kterou považuje zákonodárce za vhodné podporovat a nikoliv daňově omezovat. Přestože jsou zboží a služby v příloze zákona podrobně vyjmenovány, v praxi často dochází k použití nesprávné sazby daně. V takovém případě je ošizen odběratel nebo státní rozpočet. Pokud dodavatel zamění sazby DPH a místo základní použije sníženou, hrozí mu doměření daně a sankce v podobě úroků z prodlení.

Vyzkoušejte kalkulkačku úroku z prodlení.


Když si nejsme jistí

Pokud si podnikatel není jistý správnou sazbou DPH u dodávaného zboží či poskytované služby, může požádat Ministerstvo financí o závazné posouzení správnosti zařazení zdanitelného plnění z hlediska sazby daně. O to může požádat jakákoliv osoba, nemusí se tedy jednat o plátce či podnikatele, ale žádost může podat i fyzická osoba nepodnikatel. Žadatel musí v žádosti uvést své identifikační údaje (jméno či název, adresu, případně identifikační číslo), dále popis zboží, služby či nemovitosti, přičemž může přiložit i fotografii nebo technické nákresy. Co je nejdůležitější, sám žadatel musí v žádosti navrhnout výrok závazného posouzení, tedy zda plnění podléhá základní nebo snížené sazbě. Žadatel má též povinnost předložit Ministerstvu další podklady, pokud o ně Ministerstvo požádá.

Závazné posouzení správnosti zařazení plnění není poskytováno zdarma, žadatel za něj zaplatí správní poplatek ve výši 10 000 Kč.

Autorka pracuje pro společnost APOGEO.

Autor článku

Jaroslava Hanková