V Česku se ze zemí EU nejvíce krade v obchodech

12.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V Česku se v porovnání s ostatními státy EU krade v obchodech nejvíce zboží. Letos zřejmě padne nový rekord a z obchodů zmizí věci za více než devět miliard korun. Uvedl to server iDnes s odvoláním na údaje britské společnosti Centre for Retail Research.

Nejvíce se krade v obchodech s módou, na druhém místě jsou potraviny. "Pachatelé se nejčastěji zaměřují na alkohol, cukrovinky či instantní kávu. Nedaří se nám eliminovat krádeže holicích strojků a žiletek. Zaznamenali jsme také několik pokusů o krádež elektroniky, například plazmové televize," řekl mluvčí řetězce Albert Lukáš Hora.

Na čtvrté příčce se překvapivě umístila knihkupectví. "Absolutní jedničkou jsou komiksy. Ty nejdražší, speciální edice třeba za 700 korun, jsme museli dát pod sklo. Jen ty nejlevnější jsou ve volném výběru," řekl spoluzakladatel a donedávna spolumajitel sítě knihkupectví Neoluxor Jiří Jirásek.

Některé skupiny zlodějů se zaměřují na luxusní zboží. "Většinou jde o velmi dobře organizované skupiny, jež jsou nazývány některými obchodníky jako ´bílé límečky´. Ti pak odnášejí oblečení přímo na svém těle. Způsob provedení je natolik profesionální, že u personálu nevzbudí sebemenší pozornost," uvedl ředitel divize bezpečnostní agentury Securitas Michal Nešetřil.

Dalším oblíbeným trikem mezi zloději je zastrčit zboží do tašky vystlané alobalem. Alarm u východu pak na čip, upevněný na výrobku, nereaguje. Profesionálové mají často i vlastní magnet na odstranění čipu, napsal iDnes.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT