Týdenní komentář: Osobní bankroty a vyšší daně

10.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Počet vyhlášených osobních bankrotů byl letos v srpnu nejvyšší od začátku roku 2008, mezitím vláda začíná odhalovat své daňové čertíky.

1. Dopravci se bouří, Praha nechce kamiony na Barrandovském mostě
Silničním dopravcům vadí záměr hlavního města, které chce zakázat kamionům vjezd na Barrandovský most a přilehlou část Jižní spojky. Zákaz by měl začít platit koncem září po otevření jihozápadní části velkého pražského okruhu. Každá cesta se tak prodlouží o 21 km./>


2. Ceny pohonných hmot opět klesly
Špatnou náladu dopravců z oněch 21 km by snad mohl trošku zmírnit klesající trend cen pohonných hmot. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 31,40 Kč/l a byl tak o 11 haléřů levnější než v předchozím týdnu.


3. Ministr Bárta uvolnil první železniční stavbu, koridor u Rokycan
Ale musíme uznat, že v resortu dopravy se pořád něco děje. Se stavebními firmami se podařilo dohodnout slevy a prodloužit termíny splátek. Stavět se tak opět bude na třetím koridoru mezi Zbirohem a Rokycany.


4. Počet osobních bankrotů byl v srpnu nejvyšší v historii
Stavební firmy z toho určitě nezbankrotují. To počet vyhlášených osobních bankrotů byl letos v srpnu nejvyšší od začátku roku 2008. Celkem bylo v minulém měsíci vyhlášeno 561 bankrotů fyzických osob, což je o 29 více než v červenci a více než dvojnásobek ve srovnání se srpnem loňského roku.


5. Nezaměstnanost v srpnu klesla
Naštěstí se aspoň ta nezaměstnanost snižuje. Nezaměstnanost v srpnu proti předchozímu měsíci mírně klesla, a to o desetinu procentního bodu na 8,6 procenta.


6. Na 39 procent zaměstnanců někdy našlo lásku na pracovišti
Personalisté tak mají koho nabírat, což jim jistě vadit nebude, a kupodivu jim nevadí ani láska na pracovišti. Tu někdy v životě našlo na 39 procent zaměstnanců. Na 73 procent personalistů by na to nijak nereagovalo, pokud by to negativně neovlivňovalo pracovní výkon dvojice.


7. Vláda chce zdanit firemní příspěvek na životní pojištění
Zaměstnance nepotěší, že chce vláda zdanit firemní příspěvek na životní pojištění. Tuto daň budou platit lidé, kteří peníze z pojištění vyberou předčasně, tedy před dosažením 60 let. Při výběru peněz tak odvedou státu 15 procent.


8. Více transakcí přes mobilní internet, větší strach ze zneužití dat
I přes vzrůstající popularitu mobilních zařízení však mezi zákazníky přetrvávají obavy – zejména ze ztráty soukromí a zneužití jejich osobních dat. Ztráty soukromí a především zneužití svých osobních údajů (například informací o platebních kartách) se obává přes 90 procent respondentů.


9. John: Koalice se shodla na vyšších daních pro bohaté
Jak to bude se zdaněním bohatých se pořád neví. V souvislosti s důchodovou reformou vzroste v příštím roce zdanění lidí s nadstandardními příjmy nad 141.000 korun měsíčně, řekl to ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však uvedl, že jde o mylnou informaci.


10. Zdražení elektřiny by mohly snížit daně energetik či z plynu
Daně - velké téma příštích měsíců. Nově se hledá, jak srazit ceny energií. Mezi opatřeními, která by mohla omezit zdražení elektřiny v Česku v příštím roce kvůli solárním elektrárnám, ministři zvažují vyšší daň z příjmů pro energetické firmy nebo zvýšení ekologických daní také u plynu a uhlí.


Autor článku

Karel Pospíšilík  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT