Nominální servis není dosazováním bílých koní

09.09.2010 | , SMART Companies
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


9.9. 2010 Fenomén bílých koní je diskutovaným problémem dnešní doby. Jde o fyzické nebo právnické osoby, jejichž prostřednictvím je u nás díky špatně fungující legislativě možné zbavit se dluhů a stát se finančně nepostižitelným. Na obdobném principu obsazení pozice ve firmě externím specialistou, funguje tzv. nominální servis, jedná se ale o zcela odlišnou službu. Ta spadá do portfolia společností zabývajících se prodejem ready-made společností a s nimi souvisejících služeb, jakou je např. SMART Companies.

„Nominální servis znamená zajištění obsazení pozice ve statutárních a kontrolních orgánech společností klientů. Jedná se o prověřené specialisty s praxí v těchto službách, vykonávající dané funkce na základě pověření ze strany majitele společnosti. Klienti využívají službu nominálního servisu zejména z důvodu eliminace rizik plynoucích ze smluvních vztahů mezi osobami blízkými nebo kvůli nedostatku osob pro účely obsazení statutárních orgánů. Rozhodně se nejedná o zneužívání či obcházení zákona. Mezi námi a klienty, kterým tuto službu poskytujeme, je ve všech případech klíčová oboustranná dlouholetá důvěra, která zajištěná jednak smluvně, jednak tím, že společnosti řádně vedou účetnictví a plní všechny zákonem stanovené povinnosti. S ohledem na rozsah služeb se jedná o finančně poměrně náročný servis, který je využíván spíše bonitními klienty, nejčastěji holdingovými společnostmi,“ uvádí Petra Janáková ze společnosti SMART Companies.

Klient, který využívá nominální servis, si může být jist stálou kontrolou nad řízením společnosti. Společnost obsazena nominálním statutárním orgánem je totiž stále vlastněna skutečným majitelem, který tak má i nadále plný vliv a kontrolu nad chodem společnosti. Při poskytování této služby je samozřejmostí maximální důraz na bezúhonnost, diskrétnost, mlčenlivost ve vztahu k výkonu funkce, spolehlivost a loajalitu osob, které jsou členy orgánů společnosti klienta.

Důvody obsazení orgánů externími osobami

  • Eliminace rizik plynoucích ze smluvních vztahů mezi osobami blízkými.
  • Při navazování smluvních vztahů se společnostmi majetkově či personálně provázanými se tyto vztahy musí řídit patřičnými zákonnými ustanoveními týkajících se osob blízkých. To s sebou často nese zvýšené náklady peněžní a časové (např. při sestavování znaleckých posudků), navíc pokud klient nezváží pečlivě všechny důsledky propojení osob vzájemně obchodujících firem, může to vést až k tomu, že budou tyto smluvní vztahy shledány absolutně neplatnými.

  • Nedostatek osob.
  • Klienti, kteří chtějí provozovat běžnou obchodní činnost a nedisponují dostatečným počtem osob vhodných pro obsazení pozic členů zejm. představenstva a dozorčí rady, mohou prostřednictvím nominálního servisu doplnit statutární orgány na zákonem stanovené počty.

  • Zajištění anonymity vlastnictví a ochrany soukromí.
  • Pokud si při např. při nákupech majetkových účastí v jiných společnostech, pořizování nemovitostí, účasti ve veřejných soutěžích, dražbách a výběrových řízeních, přeje skutečný vlastník z obchodních důvodů dočasně skrýt svou identitu, může využít služeb krátkodobého nebo střednědobého nominálního servisu.

  • Zastupování zahraničních osob.
  • Zahraniční osoby, které nepobývají v České republice a/nebo nemají dostatečné jazykové kompetence pro zajištění administrativního chodu společnosti (např. při jednání s úřady) a nemohou nebo nechtějí řešit běžnou administrativní agendu společnosti, mohou využít nominální servis.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT