Ministerstvo financí upravilo vymezení ekonomické činnosti SVJ

09.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dopisem adresovaným předsedovi představenstva Svazu českých a moravských bytových družstev podepsaným náměstkem ministra financí z července tohoto roku došlo k zásadnímu „upřesnění“ původního vyjádření MF k ekonomické činnosti SVJ. Z vyjádření MF lze dovodit, že pouze dodávky tepla pro jiné osoby než členy SVJ by se považovaly za ekonomickou činnost SVJ a SVJ by se z tohoto titulu mohlo registrovat k DPH.

Výše zmíněným dopisem došlo k zásadnímu „upřesnění“ původního vyjádření MF:

Ze zákona o vlastnictví bytů je zřejmé, že není účelem zákona ani záměrem zákonodárce, aby při správě společného majetku vystupovala SVJ vůči jednotlivým vlastníkům jednotek jako jejich obchodní partner. Z toho se odvozuje také posouzení spotřeby tepla jednotlivými vlastníky, neboť pokud je zdroj tepla (kotelna) v podílovém spoluvlastnictví vlastníků, je provozován přímo společenstvím a výhradně pro vlastní potřebu spoluvlastníků, nejde o dodání tepla, ale o spotřebu, která není předmětem daně.

Z vyjádření MF lze tedy dovodit, že pouze dodávky tepla pro jiné osoby než členy SVJ - vlastníky jednotek v domě by se považovaly za ekonomickou činnost SVJ a SVJ by se z tohoto titulu mohlo (případně muselo) registrovat k DPH.

Zpráva převzata z www.dashofer.cz.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT