USA, Austrálie a Singapur – nejpružnější trh práce

31.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nižší legislativní pracovně-právní omezení znamená pro zaměstnavatele lepší podmínky pro optimalizování počtu zaměstnanců (např. snazší propouštění a přijímání zaměstnanců, organizování noční práce a práce o víkendu…) a nižší vedlejší mzdové náklady (např. odstupné, výše zákonných příplatků…). Legislativa pro personální politiku je nejpružnější v USA, Austrálii a Singapuru. Česko si však stojí rovněž dobře.

Nejpružnější pracovně-právní úprava je dle Světové banky (Doing Business 2010) v USA, Austrálii a Singapuru. Ve studii byo u 183 zemí světa mimo jiné hodnoceno: obtížnost přijímání a propouštění pracovníků, možnost uzavírání smluv na dobu určitou, placení dovolené, výše přeščasových příplatků, plánování nestandardní pracovní doby, výše odstupného, možnost max. počtu hodin, který může zaměstnanec odpracovat, výše minimální mzdy… Česko se umístilo z členských zemí EU na druhém místě po Dánsku a celkově na 22. místě na světě. Na předních místech jsou malé země jako Maledivy, Belize, Brunej, Hongkog či Bahrajn. V Česku právní úprava dodává zaměstnanci určitou jistotu a zajišťuje dobré pracovní podmínky, současně na rozdíl od mnoha evropských zemí zaměstnavatele tolik nesvazuje.


USA versus Evropa

Mezi americkou ekonomikou a evropskou je řada rozdílů. Jedním z největších je však fungování trhu práce. Legislativní úprava trhu práce vytváří příznivé podmínky pro zaměstnavatele, kteří nemají v případě růstu problémy s příjímáním zaměstnanců a v případě útlumu s jejich propouštěním. Výpovědní lhůta není zákonem stanovena (bývá uvedena v kolektivní smlouvě), zpravidla bývá 14denní. Zaměstnavatelé nemusejí dále vyplácet odstupné. Vedlejší náklady spojené s ukončením zaměstnání jsou tedy ve srovnání s Evropou nízké. Zaměstnavatelé tak nemají strach s přijímáním nových zaměstnanců. Liberální legislativa pro zaměstnavatele je v konečném efektu příznivá i pro zaměstnance. Naproti tomu v Evropě jsou dlouhé výpovědní lhůty, vysoké odstupné, výrazné omezení některých prací či vysoká minimální mzda.


Američané mění častěji místo

V USA se dá rychle skončit u jednoho zaměstnavatele a rychle začít pracovat pro druhého zaměstnavatele. Američané tak mění podstatně častěji práci než Evropané. V průměru pracují pro jednoho zaměstnavatele 6 let (např. Němci 12 let). Nejdéle pracují pro jednoho zaměstnavatele Japonci, pro které je změna zaměstnání velmi stresovou záležitostí. Firemní loajalita je v Japonsku pořád velmi ceněna. Případná ztáta zaměstnání tak přináší Američanům nejmenší stres, nejsou tolik pesimističtí a se strátou zaměstnání se umí lépe porvat. Změna práce je pro Američany událostí, kterou zažijí několikrát během života a umějí se s ní vypořádat.


Trendem jsou flexibilní úvazky

Liberalizace pracovně-právní zákonné úpravy je ve vyspělých zemích „in“. Trendem v posledních letech jsou ve vyspělých zemích světa alternativní úvazky (práce z domova, pružná pracovní doba, zkrácené pracovní úvazky). Zaměstnavatelé nabízející tyto druhy pracovních úvazků šetří náklady (např. za energie, za prostory, stravování, cestovné…) a dobře motivují zaměstnance. Produktivita zaměstnanců je rovněž vyšší. Nové technologie umožňují mnohé profese vykonávat z domova, čehož některé firmy využívají a pracovníci, kterým to náplň práce dovoluje, pracují několik dní v týdnu z domova. Čtěte také článek Mobilní informační systém přináší výhody i rizika.

Flexibilní pracovní úvazky dovolují mnohým zaměstnavatelům získat velmi kvalifikované odborníky, i když jim konkurence nabízí vyšší mzdu. Především Evropané si rok od roku více cení volného času a vyhledávají flexibilní pracovní úvazky. Personální politika je velmi důležitá pro všechny úspěšné firmy. Motorem růstu ve firmách s vysokou přidanou hodnotou, kterým patří budoucnost, jsou totiž myšlenky a „know-how“ zaměstnanců. Získání a udržení kvalitních zaměstnanců je velmi důležité. Úspěšné firmy se i snaží snižovat fluktuaci všech svých zaměstnanců.


Pružnost trhu práce ve vybraných zemích světa

Pořadí vybraných zemí Země
1 USA, Austrálie a Singapur
2 Hongkong
3 Dánsko
4 Nový Zéland
5 Švýcarsko
6 Kanada
7 Česko
8 Irsko
9 Velká Británie
10 Japonsko
11 Belgie
12 Bulharsko
13 Island
14 Rakousko
15 Polsko
16 Maďarsko
17 Slovensko
18 Kypr
19 Itálie
20 Rumunsko
21 Norsko
22 Švédsko
23 Litva
24 Nizozemí
25 Lotyšsko
26 Finsko
27 Mexiko
28 Francie
29 Španělsko
30 Německo
31 Estonsko
32 Slovinsko
33 Lucembursko
34 Portugalsko

Pramen: The World Bank – Doing Business 2010

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT