Nové technologie v zemědělství bez předsudků

26.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Pokud má naše zemědělství zvýšit v konkurenci se zemědělstvím EU zlepšit svou pozici a minimálně už dále nevyklízet vlastní trh dováženým surovinám a potravinám, musí zvýšit svou efektivitu.

Biotechnologie (GMO)

Jedním z nejlepších receptů, jak této vyšší efektivity skutečně dosáhnout, a zejména v přírodních podmínkách ČR, které nejsou pro efektivní zemědělství zrovna optimální, je co největší zapojení moderních technologií. Pro dnešek proto dva konkrétní příklady. Prvním z nich je pěstování GMO plodin.

Využití satelitní navigace

Druhou, pro tuzemské zemědělství vhodnou technologií je využití satelitní navigace při polních pracích. Návratnost vložené investice do této technologie totiž roste s plochou půdy a je tak vhodná pro větší zemědělské podniky s rozsahem alespoň 100 hektarů obhospodařované půdy. Využití navigace má i ekologický rozměr, neboť optimalizuje přejezdy zemědělské techniky na jednotlivých pozemcích i v terénu. Systém přesné satelitní navigace tím výrazně snižuje náklady, v některých případech (postřiky) až o dvacet procent. Část tuzemských zemědělců proto satelitní nagigaci již používá a zájem o její využití dynamicky roste. Pořizovací ceny navigačních systémů se přitom pohybují od 65 000 korun až k necelému milionu. Investice se ale vemi brzy vrací – informace z praxe hovoří o tom, že se farmě s plochou pozemků 3 000 hektarů při 70ti procentním využití nagice při polních pracích vrátí náklady i za dražší formy navigace do roka.

Zpráva převzata z Asociace soukromého zemědělství ČR.

Autor článku

Firemni aktualita