Kolik stojí založit společnost v Polsku

27.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Polsko je pro českého podnikatele mnohem větší trh, který se s ekonomickou krizí utkal mnohem úspěšněji než ten český. I to jsou důvody, proč vstoupit na tamější trh.

V článku Jak založit společnost v Polsku? jste se mohli dočíst, jaký je průběh založení společnosti v Polsku. Dnes se zaměříme na finanční nároky a daňové zatížení takové společnosti.


Finanční nároky na založení firmy

Nejrozšířenějšími společnostmi jsou společnost s ručením omezeným a akciová společnost. Minimální kapitálový požadavek na založení společnosti s ručením omezeným (spólka z ograniczona odpowiedzialnościa - sp. z o.o.) je 5 000 PLN (cca. 1 200 €). Polsko patří mezi země, kde došlo k výraznému snížení základního kapitálu. V roce 2008 se desetinásobně snížil kapitálový požadavek (z 50 tisíc PLN na 5 tisíc PLN). Společnost s ručením omezeným může založit pouze jeden společník. Minimální kapitálový požadavek na založení akciové společnosti (spólka akcyjna, S.A.) je 100 000 PLN. Akciovou společnost mohou, na rozdíl od společnosti s ručením omezeným, založit pouze nejméně tři zakladatelé. Další právní formy společnosti jsou, např. komanditní společnost (spólka komandytowa – sp.k.), partnerství (spólka jawna – sp.j.), omezená akciová společnost (spólka komandytowo-akcyjna – S.K.A.).


Jak vysoké jsou v Polsku daně?

Celkové daňové zatížení v Polsku je z členských zemí EU mírně podprůměrné (36,8 % k HDP). V Polsku je, stejně jako v Česku, Slovensku a Maďarsku, nízké zdanění společností. Daň z příjmu fyzických osob je progresivní, jsou však zavedeny pouze dvě sazby daně z příjmu fyzických osob (stejně jako v Irsku). Efektivní zdanění je vyšší než v Česku, ale Poláci současně odvádí méně na sociálním a zdravotním pojištění. Celkové povinné odvody zaměstnanců jsou tak obdobé jako v Česku. U průměrné mzdy činí veškeré odvody zaměstnance 24,3 % z jeho hrubé mzdy. Celkové zdanění práce (tj. rozdíl mezi mzdovými náklady zaměstnavatele a čistou mzdou zaměstnance) činí 34 %. Podívejme se na nejdůležitější daně.

  • Daň z příjmu právnických osob

    Sazba daně činí 19 %. Z členských zemí OECD je nižší zdanění pouze v Irsku (12,5 %) a na Islandu (15 %). Daň musí platit všechny společnosti, které mají své sídlo nebo vedení na polském území, a to ze všech příjmů. Ostatní společnosti pouze z příjmů z Polska. Dividendy vyplácené v Polsku podléhají rovněž zdanění 19% sazbou daně.

  • Daň z příjmu fyzických osob

    V Polsku došlo pro rok 2009 ke snížení daňových sazeb a snížení daňové povinnosti občanů. Zatímco v roce 2008 byly v Polsku tři sazby daně (19 %, 30 % a 40 %), tak pro následující roky došlo ke snížení počtu daňových sazeb na dvě (18 % a 32 %). 18 % platí pro příjem do 85 528 PLN a 32 % pro příjem nad 85 528 PLN. Základní sleva na poplatníka činí 556 PLN. Efektivní zdanění se v Polsku pohybuje od 16,2 % (při ročním příjmu 31 418 PLN, tj. 8 000 €) po 28 % (při ročním příjmu 314 183 PLN, tj. 80 000 €).

  • Sociální a zdravotní pojištění

    Zaměstnavatel i zaměstnanec odvádí z hrubé mzdy zaměstnance důchodové pojištění, zdravotní poijštění, nemocenské pojištění, havarijní pojištění, pojištění v nezaměstnanosti. Souhrnné odvody na pojistném činí 17,8 % na straně zaměstnance a 14,8 % na straně zaměstnance z měsíční hrubé mzdy. Odvody na pojistném musí být vždy zaplaceny do 15. dne každého měsíce.

  • DPH

    Pro státní pokladnu je nejvýnosnější daní DPH, stejně jako ve většině členských zemí EU. Polsko patří mezi členské země EU, kde jsou zavedeny tři sazby DPH: základní (22 %), snížená (7 %) a super snížená (3 %). Snížená 7% sazba daně je uvalena např. na léky a zdravotnické pomůcky, elektrickou energii, zemědělské stroje, dětské zboží… Zemědělství je v Polsku silně podporováno, jedním ze způsobů podpory je uvalení 3% super snížené sazby DPH na zemědělské produkty. Navíc jsou některé služby zcela od DPH osvobozeny, jedná se např. o pojistné a bankovní služby, poštovní služby.


Jak vysoké jsou v Polsku mzdy?

Průměrná měsíční mzda za rok 2009 byla v Polsku 3 400 PLN (865 €). Minimální mzda činí od 1. ledna letošního roku 1 276 PLN měsíčně (325 €). Minimální mzda tak dosahuje 38 % průměrné mzdy (v Česku 34 %). Míra nezaměstnanosti se během posledního roku příliš nezměnila (v červnu 2010 činila 9,6 %, v červnu 2009 byla 9,5 %).

Prameny:
The Worldbank – Doing Business 2010
European Commission, Taxation and Customs Union
Lowtax Network (www.lowtax.net)
OECD Tax Database
PAIZ (www.paiz.gov.apl)

Všechny díly včetně dalších zemí najdete v sekci Seriály.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT