V které zemi investovat?

24.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Krize mění chování zahraničních investorů. V době vysoké nezaměstnanosti a zadluženosti vyspělých zemí v Evropě a Americe, zpomalování ekonomického růstu v Číně a Indii hledají investoři nové příležitosti.

Většina nejvyspělejších zemí světa se potýká s velkým státním zadlužením. Pro investory je přitom zdravá bilance (rozvaha) důležitá nejenom u obchodních partnerů, ale samozřejmě i u státu. Rychle rostoucí ekonomiky jako Čína, Indie, Rusko, Brazílie či Indonésie mají přitom v současné době zdravější rozvahu než většina členských zemí OECD. Budoucnost bude přitom patřit šetrným a vzdělaným státům. Schopnost dostát svým závazkům státu záleží na několika okolnostech (např. velikosti národní ekonomiky, celkové populaci a nabídky práce, spotřebě energie či bohatství na nerostné suroviny). Investice v USA nebo v Evropě mírně ztrácí, naproti tomu rostou investice v Asii a Latinské Americe.


Vysoké dluhy brzdí ekonomiku

Vyspělé země světa se potýkají s velkými dluhy. Nezdravé veřejné finance výrazně ovlivňují chování investorů. Vysoká zadluženost ohrožuje domácí ekonomiku. Klesá důvěra investorů v domácí trh, dochází k úniku kapitálu do zahraničí a půjčit si na zaplacení právě splatných dluhů je těžší a hlavně dražší. Zdravé státní finance v rozvíjejících se trzích jsou důležitým předpokladem pro ekonomický růst. Nezadlužené země si budou moci dovolit nižší daně, nebudou tolik zatíženy splácením úroku z dluhu. Finanční obezřetnost státu se následně vyplácí i domácím firmám a občanům.


Problémy vyspělých ekonomik

USA a západní Evropu brzdí vysoké zadlužení a vysoká nezaměstnanost. V USA má mnoho rodin problémy se splátkami hypotéky. Euro vlivem ekonomických problémů v Řecku, Španělsku a Portugalsku ztrácí. Vyspělé země světa se musí orientovat na výrobu s vysokou přidanou hodnotou. V případě nových technologií pouze cena neovlivňuje konečné rozhodnutí, kde investovat a produkovat. V případě, že firma potřebuje dostatek „talentovaných lidí“, tak je vyšší náklady a mzdy neodrazují. To platí např. pro země Skandinávie, které se orientují na „znalostní“ ekonomiku. Důležitý je ovšem důraz na kvalitní vzdělání (např. ve Skandinávii je nejvyšší procento vysokoškoláků v populaci). Navíc Dánsko, Finsko, Norsko či Švédsko se nespoléhají na zahraniční firmy a high-tech výrobu zavádějí a budují sami. Základním předpokladem je však důraz na vzdělání, státní podpora školství je v těchto zemích velmi vysoká.


Kde jsou investice „in“?

V příštích letech budou mít velkou výhodou ekonomiky s mladou populací nebo rozsáhlými přírodními zdroji. Mnozí investoři budou přesouvat své investice právě do těchto zemí. Zadluženost vyspělých zemí, obavy z investiční bubliny v Číně, Indii či Brazílii, tlačí investory hledat nové lokality. Mezi hlavní priority patří rovněž bezpečnost a právní ochrana. Podívejme se na několik zemí, zveřejněných v renomovaném časopise Fortune, kde se domácí ekonomice daří a zahraniční investice rostou. Pro zahraniční investory bude nadále nejatraktivnější Čína a Indie, které mají velký vnitřní trh, nabízí dostatek tvrdě pracujících kvalifikovaných lidí a nízké náklady.

  • Austrálie

    Austrálie zvládla ekonomickou krizi lépe než většina vyspělých zemí světa. HDP za rok 2009 vzrostlo o 1,3 % a pro rok 2010 se očekává růst 3 %, pro rok 2011 se očekává růst přes 4 %. Současně za posledních 12 měsíců klesla nezaměstnanost (z 5,7 % v červnu 2009 na 5,2 % v červnu 2010). Austrálie je v současné době největším světovým přepravcem železné rudy, uhlí a vlny. Právě u těchto komodit se očekává v příštím roce růst.

  • Kolumbie

    V roce 2009 rostlo HDP Kolumbie o 0,1 %, pro letošní rok se odhaduje růst o 2,3 %. Ekonomický růst táhne mimo jiné stavebnictví a budování infrastruktury. Kolumbie v posledních letech prošla tolik důležitou reformou soudního systému a veřejné správy, což výrazně přispělo ke zlepšení atraktivity pro zahraniční investory. Bohatá země na nerostné bohatství (zejména uhlí a ropu, ale také zlata, stříbra, platiny) má našlápnuto k slušnému ekonomickému růstu v příštích letech. Drahé kovy budou v příštích letech nadále velmi bezpečnou investicí.

  • Peru

    HDP za rok 2009 vzrostlo o 1 %, pro letošní rok se očekává růst o 6 %. Za posledních sedm let vzrostlo HDP Peru v průměru o 6,8 % ročně. Peru vděčí za svůj ekonomický růst především přílivu zahraničních investic. Peru je bohaté na nerostné suroviny, je velmi významným producentem stříbra, zinku, mědi, cínu i zlata. Hlavními exportními partnery je USA, Čína, Austrálie, Kanada a Japonsko.

  • Singapur

    Globální finanční krize dolehla na obchodně orientovou zemi velmi citelně. Přesto Singapur zvládl krizi velmi dobře a je na nejlepší cestě navázat na roky před krizí. Pro letošní rok se očekává růst HDP o 6 %. Singapur je dlouhodobě velmi atraktivní pro zahraniční investory.

  • Katar

    Na nerostné suroviny (především zemní plyn a ropu) bohatý Katar je pro zahraniční investory čím dál atraktivnější. Stavebnictví, zábava, strojírenské výrobky mají v Kataru zelenou. Investice v Kataru jsou bezpečné a výnosné. Rezervy ropy Kataru jsou třetí nejvyšší na světě. Každoročně výrazně rostou výdaje na vzdělání (např. v zemi působí několik amerických škol) a na zdravotní péči.

  • Vietnam

    V posledních deseti letech vzrostl zpracovatelský průmysl ve Vietnamu v průměru o 10 % ročně. V příštím roce by HDP mělo vzrůst o 6 %. Pracovní síla je pořád poměrně levná a kvalitní.

  • Srí Lanka

    Na Srí Lance investují ve velkém především čínští investoři. Výhodou jsou velmi nízké náklady.

Prameny:
Fortune – Investing in the World´s best balance sheets and Where in the world is a good economy?
CIA – Central Inteligence Agency - The Word Factbook 2009

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT