Slovenská firma koupila kromě sítě Neoluxor i Neopalladium

23.08.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. srpna (ČTK) - Slovenská společnost Central European Books koupila kromě jednoho z největších českých knihkupectví Neoluxor také jeho sesterskou firmu Neopalladium. ČTK to dnes sdělila společnost Neoluxor v tiskové zprávě. Celkový obrat obou tuzemských knihkupectví dosahuje zhruba 1,4 miliardy korun ročně. Cenu ani další podrobnosti transakce společnost nezveřejnila.

Generálním ředitelem knihkupeckých sítí Neoluxor a Neopalladium byl jmenován dosavadní obchodní ředitel obou firem Břetislav Janoušek. "Na stávající strategii firem se nic nemění a budou nadále expandovat na území ČR," uvedla společnost. O koupi Neoluxoru média informovala již od jara. O tom, že by měli Slováci koupit také Neopalladium se dosud pouze spekulovalo.

Firmu Central European Books, založenou podle slovenského obchodního rejstříku v listopadu 2009, vlastní z poloviny síť knihkupectví Panta Rhei a z poloviny společnost Fortuna Libri SK. Neoluxor doposud ovládali rovným dílem společníci Jiří Jirásek, Jan Kolátor a Michal Suchánek.

Panta Rhei drží na slovenském trhu s knihami patnáctiprocentní podíl. Celkem podle vlastních internetových stránek provozuje 23 prodejen především v obchodních centrech, další tři by měla otevřít od srpna do října.

Společnost Neoluxor v roce 2008 dosáhla obratu 698 milionů korun při meziročním nárůstu o jedno procento, zisk firmě klesl z devíti na 3,6 milionu korun. Firma zaměstnává zhruba 300 lidí. V současné době v Praze provozuje pět prodejen s knihami, včetně obřího paláce Luxor na Václavském náměstí. V roce 2007 majitelé Neoluxoru založili sesterskou společnost Neopalladium, která do roku 2008 otevřela dvě prodejny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK