Nečas: Škrty v rozpočtu sníží růst ekonomiky

22.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Plošné škrty v rozpočtu na příští rok sníží růst ekonomiky o 0,6 až 0,7 procentního bodu. V pořadu Otázky Václava Moravce České televize to řekl premiér Petr Nečas. Škrty jsou ale podle něj nutné, protože ve střednědobém horizontu několika let by dluhy táhly ekonomiku dolů. Zvyšování přímých daní v době počínajícího ekonomického růstu označil za "vraždu" ekonomiky.

Škrty podle Nečase podvážou ekonomický růst o několik desetin procenta v krátkodobém horizontu. "Kdybychom tyto kroky (úspory) neudělali, tak už ve střednědobém horizontu ty deficity (hospodaření státu) nás začnou stahovat dolů a začnou utlumovat ekonomický růst," uvedl.

Česká národní banka v srpnové prognóze odhadla růst tuzemské ekonomiky pro příští rok na 1,8 procenta. Ministerstvo financí v roce 2011 počítá s růstem HDP o 2,3 procenta. Podle Evropské komise hospodářství České republiky příští rok poroste o 2,4 procenta.

Vláda v polovině srpna schválila návrh ministerstva financí na limity státního rozpočtu na příští rok s deficitem 135 miliard Kč. Rozpočtový cíl pro deficit veřejných financí v roce 2011 tak činí 4,6 procenta HDP.

Vláda podle dřívějších informací plánuje snížit objem mezd ve státních organizacích o desetinu, výjimkou budou platy učitelů. Kabinet také sníží celkový objem zbylých provozních výdajů o desetinu. Platy poslanců a ústavních činitelů by měly klesnout o pět procent. Krátit se budou i některé sociální dávky, omezí se podpora stavebního spoření.

Sněmovna by měla projednávat návrh státního rozpočtu pro rok 2011 v prvním čtení v říjnu. V prvním čtení poslanci rozhodnou o základních parametrech hospodářského plánu, tedy příjmech, výdajích a schodku.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita