ČR si v žebříčku světové konkurenceschopnosti mírně pohorší

20.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nedostatek talentovaných lidí může být jedním z důvodů poklesu světové konkurenční pozice České republiky v příštích letech. Klíčovým faktorem konkurenceschopnosti světových výrobních společností totiž zůstane dostupnost inovativních schopných zaměstnanců, nikoli "tradiční" práce, materiály nebo energie.

Tato zjištění vyplývají ze studie Index světové konkurenceschopnosti ve výrobě 2010 vypracované společností Deloitte a Radou pro konkurenceschopnost ve Spojených státech (U.S. Council on Competitiveness).

Zatímco nyní obsadila ČR v žebříčku konkurenceschopnosti podle hodnocení od 1 do 10 bodů celkově 11. pozici s indexem 4,38 bodu, během pěti následujících let by podle očekávání odborníků o jednu příčku klesla a získala 3,95 bodu.

"České firmy nemohou do budoucna spoléhat na postupně pomíjející konkurenční výhodu nízkých osobních nákladů v regionu. Je třeba se programově cílevědomě zaměřit zejména na rozvoj inovací výrobků a služeb. Velmi bude záležet rovněž na postoji a strategii státu, jak se postaví v současné nelehké situaci k podpoře inovací, výzkumu, vývoje a celkově k rozvoji znalostní společnosti," řekl Bronislav Pánek, vedoucí partner Deloitte pro výrobní sektor v regionu střední Evropy.

Zpráva převzata z Deloitte.

Autor článku

Firemni aktualita