Poradna: Dopravní nehoda způsobená zaměstnancem

17.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Někdy se zaměstnanec vydá na služební cestu svým soukromým autem. Co když se stane nehoda?

Odpovědnost zaměstnavatele při dopravní nehodě zaměstnance

Otázka: Jsem FO - OSVČ a mám tři zaměstnanci, kteří jezdí za klienty v terénu. K výkonu práce používají svoje soukromé auto. V pracovní smlouvě mají dodatek, že zaměstnavatel netrvá na uzavření havarijního pojištění a zároveň se tímto zaměstnanec vzdává pohledávek za údržbu a běžné opravy automobilu, které používá pro výkon práce, i v případě havárie, a nebude je po zaměstnavateli požadovat. Samozřejmě jim vyplácím zákonnou cestovní náhradu. Mám několik otázek.

Kdo se podílí na úhradě škody na jejich vozidle, když způsobí dopravní nehodu a nemají uzavřené havarijní pojištění?

Musí mít na tato auta havarijní pojištění? Nebo stačí jen tento dodatek ve smlouvě.

Odpověď

Dle ustanovení zákoníku práce odpovídá zaměstnavatel svým zaměstnancům za škodu, která jim vznikla při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s nimi jen za situace, kdy došlo k porušení právních povinností nebo úmyslnému jednání proti dobrým mravům.

V případě dopravní nehody Vašeho zaměstnance tak mohou vzniknout dvě situace, kdy dopravní nehodu způsobil buďto Váš zaměstnanec sám, nebo se stal účastníkem dopravní nehody bez vlastního zavinění.

V prvním případě ze zákoníku práce vyplývá, že za tuto škodu, kterou si způsobil zaměstnanec sám, zaměstnavatel neodpovídá za žádných okolností, nehledě na možnost uzavření havarijního pojištění.

Pokud došlo ke škodě na automobilu zaměstnance při nehodě způsobenou ze strany třetí osoby, jedná se již o porušení právních předpisů upravujících provoz na pozemních komunikacích a měla by v tomto případě nastoupit odpovědnost zaměstnavatele. Při provozu automobilu na pozemních komunikacích se ovšem zřejmě přednostně uplatní hrazení takové škody z tzv. povinného ručení provozovatele automobilu.


Související zákonná ustanovení

Odpovědnost zaměstnavatele za škodu upravuje zákoník práce, § 265 - 271.

§ 265
(1) Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci za škodu, která mu vznikla při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním porušením právních povinností nebo úmyslným jednáním proti dobrým mravům.
(2) Zaměstnavatel odpovídá zaměstnanci též za škodu, kterou mu způsobili porušením právních povinností v rámci plnění pracovních úkolů zaměstnavatele zaměstnanci jednající jeho jménem.
(3) Zaměstnavatel neodpovídá zaměstnanci za škodu na dopravním prostředku, kterého použil při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním bez jeho souhlasu. Rovněž neodpovídá za škodu, která vznikne na nářadí, zařízeních a předmětech zaměstnance potřebných pro výkon práce, které použil bez jeho souhlasu.

§ 270
Prokáže-li zaměstnavatel, že škodu zavinil také poškozený zaměstnanec, jeho odpovědnost se poměrně omezí.

§ 271
Zaměstnavatel, který nahradil poškozenému škodu, má právo na náhradu vůči tomu, kdo poškozenému za tuto škodu odpovídá podle občanského zákoníku, a to v rozsahu odpovídajícím míře této odpovědnosti vůči poškozenému, pokud nebylo předem dohodnuto jinak.

Nechte si také poradit v naší právní poradně.

Autor článku

Richard Gürlich

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT