Aktuální postřehy Zelené linky pro export

13.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zelená linka pro export (ZLPE) působící při Ministerstvu průmyslu a obchodu poskytuje odpovědi na všechny otázky z oblasti exportu. Základním úkolem pracovníků ZLPE je nejen zorientovat české vývozce v problematice státní podpory exportu a nasměrovat na instituci či úřad, který se danou oblastí zabývá v rámci své hlavní činnosti, ale podává také informace o nejrůznějších navazujících službách.

Výběr ze zajímavých dotazů na Zelenou linku pro export

Celní řízení v Rusku

Český exportér se zajímá, jaký je průběh celního řízení v Rusku. Dovozní podmínky do Ruska určuje celní zákoník společně s dalšími předpisy Federální celní služby. Od 1. července 2010 platí na území Ruska, Běloruska a Kazachstánu celní unie. Zákoník definuje přesně lhůty pro jednotlivé kroky při celním řízení. Žádná lhůta nesmí být překročena. Všechna negativní rozhodnutí celního orgánu musejí být provedena písemně, aby měl přepravce tyto materiály k dispozici při případném sporu. Dopravní prostředky by měly mít možnost dostat se na celnici v průběhu celého dne, aby nemusely využívat komerční odstavná parkoviště. Základní dokumenty, které je nutno při celním odbavení předložit, je možné se dozvědět z Market Access Database, což je databáze o přístupu na trhy třetích zemí provozovaná online Evropskou komisí. V Rusku je nutno předložit obchodní smlouvu, průvodní list, tzv. "pasport sdělki", certifikát shody potvrzující, že se produkty a služby shodují s požadavky ruské legislativy (vydává např. Gosstandart ČR v Praze) a další certifikáty podle povahy zboží, typicky potvrzení o bezpečnosti elektroniky, atd…

Vysílání pracovníků do Norska

Dotaz českého podnikatele se týkal vysílání pracovníků do Norska. Norsko je členem Evropského hospodářského prostoru a vysílání pracovníků probíhá za obdobných podmínek jako do jiného členského státu Evropské unie. Norsko nemá stanovenou minimální mzdu. Všichni zaměstnanci v Norsku musí mít tzv. daňovou kartu. Tuto kartu pro dočasné pracovníky zahraničního zaměstnavatele vydává Daňový úřad (Skatteetaten, COFTA - Central Office Foreign Tax Affairs). Někteří dočasní zahraniční zaměstnanci mohou být vyňati ze systému povinného pojištění. Týká se to zejména těch, kteří jsou pojištěni v zemi, se kterou má Norsko příslušnou dohodu a nepracují v Norsku déle než 12 měsíců. V odpovědi byly klientovi zaslány všechny potřebné kontakty na české i norské instituce.

Danění vývozu vín do Polska

Český exportér byl plátcem daně a dotazoval se, jak se daní vývoz vín do Polska. Dodání zboží do jiného členského státu je považováno za osvobozené plnění s nárokem na odpočet v případě, že pořizovatel zboží je v jiném členském státě Evropské unie registrován k dani z přidané hodnoty, tzn., že mu bylo přiděleno daňové identifikační číslo (DIČ) pro účely DPH. A zároveň zboží bylo skutečně odesláno nebo přepraveno do jiného členského státu EU plátcem nebo pořizovatelem nebo zmocněnou třetí osobou. Osvobození nebude možno uplatnit v případě, že bude dodáváno zboží osobě, pro kterou pořízení v jiném členském státě nebude předmětem daně. Pro účel uplatnění osvobození od daně bude dodavatel povinen uvést a zkontrolovat platnost DIČ svého zákazníka, které mu bylo vydáno v jiné členské zemi Evropské unie.

Zelenou linku pro export můžete kontaktovat na bezplatném telefonním čísle 800 133 331 v pracovní dny od 9 do 17 hodin anebo na export@mpo.cz.

Zpráva převzata z Ministerstva průmyslu a obchodu.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT