Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi

12.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V termínu od 16. 8. 2010 upravuje Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi Ministerstva financí postup při posuzování žádostí o povolení provozování sázkových her podle ustanovení § 50 odst. 3 zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách.

V případě, že obecně závazná vyhláška (OZV) obce není vydána

Státní dozor vychází z domněnky, že veřejný pořádek porušován není a povolení vydá. V případě, že si obec následně stěžuje na porušování veřejného pořádku, postupuje Státní dozor případ od případu, tj. zváží argumentaci obce, vyhodnotí příp. poskytnutou dokumentaci (zápisy policie atd.), pověří příslušný finanční úřad (FÚ) šetřením na místě atd. Po vyhodnocení všech důkazů rozhodne o dalším postupu, včetně případného zrušení rozhodnutí o povolení provozování sázkového zařízení.

V případě, že OZV obce je vydána

Státní dozor bude s odkazem na ustanovení § 4 odst. 2 zákona a § 50 odst. 3 správního řádu kontaktovat obec s dotazem, zda povolením sázkového zařízení do míst, které jsou OZV regulovány, nebude narušen veřejný pořádek. Pokud obec :

  • na dotaz neodpoví, Státní dozor musí posoudit, jak bude v dané věci postupovat. resp. rozhodne, zda nevyužije jiných důkazů např. šetření na místě provedené FÚ. Jinak povolení vydá.
  • na dotaz odpoví, ale v obecné rovině, Státní dozor v rámci správního uvážení posoudí, zda je v daném případě spolehlivě prokázána příčinná souvislost mezi porušováním veřejného pořádku a provozováním sázkového zařízení. V případě neprůkazné odpovědi povolení k provozování vydá.
  • v odpovědi zdůvodní porušení veřejného pořádku provozováním sázkového zařízení, Státní dozor povolení nevydá s odvoláním na ustanovení § 4 odst. 2 zákona.

Zpráva převzata z Ministerstva financí ČR.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT