Kdo bude moci usilovat o veřejné zakázky

11.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Na stránkách Poslanecké sněmovny byl zveřejněn sněmovní tisk 45 - Novela zákona o veřejných zakázkách.

V § 53 odst. 1 se navrhuje odstranit písmena k), l) a m).

§ 53
Základní kvalifikační předpoklady
(1) Základní kvalifikační předpoklady splňuje dodavatel,
k) který předloží seznam společníků nebo členů, jde-li o právnickou osobu,
l) který předloží seznam zaměstnanců nebo členů statutárních orgánů, kteří v posledních třech letech pracovali u zadavatele a byli v pozici s rozhodovací pravomocí pro rozhodování o veřejných zakázkách a
m) který, má-li formu akciové společnosti, má vydány pouze akcie na jméno a předložil aktuální seznam akcionářů ve lhůtě podle § 52 zákona o veřejných zakázkách.

Na základě ustanovení § 53 odst. 1 písm. m) zákona dochází k vyloučení všech akciových společností s akciemi na majitele včetně společností se zaknihovanými akciemi na majitele, v jejichž případě vykonává práva spojená s akcií osoba vedená v evidenci zaknihovaných cenných papírů, což zaručuje dostatečnou míru transparentnosti. Stejně tak jsou vyloučeny a.s., které sice mají vydány akcie na majitele, ale majitel těchto akcií je známý. Záměrem zákonodárce bylo zřejmě zejména vyloučit obchodní společnosti s listinnými akciemi na majitele. V důsledku takto nevhodně formulovaného znění však dochází i k vyloučení dodavatelů, kteří mají zaknihované akcie na majitele. Mezi takové subjekty patří například Komerční banka, a.s., Československá obchodní banka, a.s., Hypoteční banka, a.s., Česká spořitelna, a.s., ČEZ, a.s., Telefonica O2 Czech Republic, a.s., OHL ŽS, a.s., Unipetrol, a.s., OHL ŽS, a.s., EUROVIA CS, a.s.

Ustanovení pod písm. k) a l) přinášejí kromě uvedené nesystematičnosti i jistou nedůslednost a výkladové nejasnosti.

V případě seznamu v rámci ustanovení pod písm. l), pokud se u dodavatele vyskytnou takové osoby, neumožňuje toto znění zadavateli učinit žádné kroky, jelikož dodavatel splní svou informační povinnost a splnil tak i základní kvalifikační předpoklady, a to již samotným předložením tohoto seznamu. Zadavatel tak nemůže poskytnuté informace použít v zadávacím řízení proti dodavateli. Stejný argument platí i v případě dalších dvou nových kvalifikačních kritérií.

Příkladem problému písm. k) může být nejasnost, na jaké právní subjekty, tedy na které právnické osoby se toto ustanovení písm. k) vztahuje, jelikož existují i právnické osoby, které společníky nemají či nejsou založeny na členském principu.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT