Podpora ochrany zdraví na pracovišti zvyšuje produktivitu a posiluje pocit pohody

03.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


3.8. 2010 Podpora ochrany zdraví na pracovišti (POZP) přináší lepší zdravotní stav, nižší pracovní neschopnost, zvyšuje motivaci i produktivitu. To vše vyplývá z projektu Podpory ochrany zdraví na pracovišti Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (EU-OSHA).

Zaměstnavatelé hrají v podpoře pracovníků při osvojování zdravého způsobu života důležitou roli. Kromě zdravotních přínosů pro zaměstnance představuje každé euro investované do podpory ochrany zdraví na pracovišti díky nižší pracovní neschopnosti návratnost nákladů v rozmezí 2,5 – 4,8 EUR.

Ředitel EU-OSHA Jukka Takala v této souvislosti uvedl: „Podpora zdravého životního stylu se vyplatí všem. Představuje výhody jak pro zaměstnance, tak i jejich zaměstnavatele, ale pomáhá také širší společnosti, protože snižuje zatížení systémů zdravotní péče. A vzhledem ke stárnutí ekonomicky aktivního obyvatelstva bude význam systémů podpory ochrany zdraví na pracovišti stále růst – potřebujeme pomáhat lidem, aby zůstali zdravější déle, a k dosažení tohoto cíle se neobejdeme bez toho, že zaměstnavatelé a zaměstnanci budou spolupracovat na vytváření kultury zdraví při práci.“

Opatření na podporu zdraví usnadňují prevenci rizik na pracovišti, ale nenahrazují řádné řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Nemělo by smysl provádět program POZP bez toho, že bude zároveň zajištěno bezpečné a zdravé pracovní prostředí. POZP je založena na kultuře zdraví a stará se především o to, že budou dodržovány všechny zákonné požadavky. Při provádění činností POZP je třeba brát v úvahu faktory na úrovni organizace i jednotlivců. Mnoho evropských firem již programy POZP zavedlo. Patří sem podpora pracovníků ve zlepšení jejich stravovacích návyků (například nabídkou nízkotučných pokrmů v podnikových jídelnách) či poskytování školení pro manažery, která jim umožní rozpoznat příznaky stresu u jejich zaměstnanců a přijmout vhodná opatření.

Městský úřad města Dundee ve Velké Británii například pracuje na zlepšení psychického a fyzického zdraví pracovníků odboru sociálních věcí. Iniciativy zahrnovaly akce na úrovni organizace, jako je firemní politika založená na vstřícném přístupu k rodině, ale i opatření na individuální úrovni, jako je poskytování důvěrných poradenských služeb zaměstnancům či dotované členství v klubu zaměřeném na hubnutí. Tyto mechanismy již vedly ke zlepšení zdraví zaměstnanců: odhaduje se, že v oblasti pracovní neschopnosti se snížením stresu a úzkosti a omezením muskuloskeletálních poruch každý rok ušetřilo 165 000 EUR.

Agentura EU-OSHA právě spustila nový internetový portál o POZP, včetně zveřejnění dvou nových informačních listů, které poskytují obecný přehled a rady pro zaměstnavatele i zaměstnance. Například se zde naučí, jak vytvořit pracovní prostředí podporující zaměstnance, naleznou zde také informace, nápady a podpůrné materiály v otázce zdraví, například jak přestat kouřit. Tento portál obsahuje rovněž zdroje zabývající se správnou praxí, jako jsou užitečné odkazy a případové studie.

Další informace týkající se POZP naleznete na této internetové adrese http://osha.europa.eu/en/topics/whp.

Autor článku

Tiskovka