Poradna: Koupit existující společnost nebo založit novou

03.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Každá varianta má své výhody, ale i rizika, se kterými je třeba počítat a ošetřit je.

Dotaz: Chci začít podnikat. Abych nemusela zakládat novou s.r.o. nebo kupovat předraženou ready-made, chci si koupit s.r.o. od kamarádky, která s podnikáním skončila. Její společnost sídlí v Praze a má dva společníky. Já bych chtěla společnost přepsat na sebe, také v Praze, změnit jméno, sídlo atd. Můžete mi poradit, jaké všechny kroky musím podniknout, abych jednak zajistila, že společnost bude řádně přepsána na mě a jednak, abych nezjistila v budoucnu nějaké dluhy z jejího podnikání?


Při koupi již existující společnosti proveďte právní audit

V případě, že byste se rozhodla koupit v minulosti podnikající společnost, tedy společnost s historií, nebude problémem provést administrativní kroky nutné k řádnému převedení podílu ve společnosti a změně jednatelů, sídla atd., ale za finančně a časově náročné považujeme právě zajištění jistoty, že nezískáte společnost s rizikem přebrání zodpovědnosti za závazky vzniklé v minulosti v rovině daňové, obchodněprávní, majetkové, atd., k čemuž je nutné provedení právního auditu společnosti.

Proto se doporučuje založit společnost novou, nebo koupit ready-made společnost, která je připravena ihned k podnikání, což je velmi efektivní, rychlý a ve svém důsledku i levnější způsob, než koupě společnosti, která již minulosti vykazovala podnikatelskou činnost.

Využijte naší firemní poradnu.


Lépe založit novou společnost, jinak k tomu musí být důvod

Jak jste psala, nechce se Vám platit za ready made společnost. Ready made společnost je dnes možné koupit i na splátky (viz článek Ready made společnost je možné pořídit i na splátky. Koupě už fungující společnosti nese velká rizika, o kterých ani Vaše kamarádka nemusí vědět a které se mohou objevit i několik let později. Z tohoto důvodu je lepší založit zcela novou společnost (dnes je možné toto udělat i online a vyhnout se běhání po úřadech) nebo právě ready made společnost.

Jediným důvodem, proč bych přebíral společnost, je získání něčeho unikátního. Například značku, která je už všeobecně známá. Ale i tohle je možné řešit jinak než koupí existující společnosti. Můžete totiž tuto značku koupit. To stejné s vybavením. Pokud tato společnost má skvělé zaměstnance, je možné se domluvit na jejich přechodu do nové společnosti.

Pokud byste se rozhodla pro koupi té stávající společnosti, pak je celkem jednoduché uzavřít smlouvu o prodeji podniku a změnit údaje v obchodním rejstříku.

Využijte naší firemní poradnu.

Autor článku

Richard Gürlich, Karel Pospíšilík