Přenos povinnosti přiznat daň na příjemce od 2011

27.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Režim přenosu povinnosti přiznat daň na příjemce plnění (tzv. reverse charge mechanismus) se u tuzemských plnění zavádí v případech, kdy existuje obava z daňových úniků. V současném zákoně o DPH je zaveden kromě přeshraničních plnění u dodání zlata v tuzemsku.

Při použití tohoto režimu fakturuje poskytovatel svá plnění bez daně. Naopak příjemce přizná daňovou povinnost na výstupu a zároveň uplatní nárok na odpočet, pokud splňuje podmínky pro jeho uplatnění. Pokud má příjemce plnění plný nárok na odpočet daně, v tomto režimu neodvede žádnou daň z transakce.

Podle návrhu novely zákona o DPH od roku 2011 by se režim přenosu daňové povinnosti na příjemce měl použít nově i při obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, na poskytnutí stavebních a montážních prací, pro dodání benzinu a nafty a pro dodání šrotu, odpadu včetně jeho zpracování, pokud půjde o plnění s místem plnění v tuzemsku.

Úprava má být zakotvena do nových § 92a až § 92f. V režimu přenesení daňové povinnosti je příjemce plnění s místem plnění v tuzemsku povinen přiznat a zaplatit daň ke dni uskutečnění zdanitelného plnění. Na doklad vystavený poskytovatelem doplní příjemce další náležitosti. Za správnost vypočtené daně odpovídá příjemce plnění.

Kromě dodání zlata se režim přenosu povinnosti na příjemce má použít na dodání zboží uvedeného v nově zaváděné příloze č. 5. Jde o různé formy šrotu či jiných surovin, které mohou být předmětem výkupu za účelem recyklace. Dále se použije při převodu povolenek na emise skleníkových plynů podle zvláštního zákona, při poskytnutí stavebních nebo montážních prací a při dodání benzinu nebo nafty v množství vyšším než 1 500 l na jednu dodávku.

Zpráva převzata z www.dashofer.cz.

Autor článku

Firemni aktualita