Jak založit evropskou společnost

27.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V čem je evropská společnost výrazně specifická, je omezení způsobů založení. Nařízení Rady ES o evropské společnosti (2157/2001) specifikuje právní formu subjektů, které smějí evropskou společnost založit, obsahují požadavek na nadnárodní prvek v procesu založení a taxativně určují stanovené způsoby založení SE na těchto pět možností:

  • 1. fúze dvou či více akciových nebo evropských společností, které jsou založeny podle práva členských států EU a mají zapsané sídlo i hlavní správu v EU, jestliže se alespoň dvě z nich řídí právem různých členských států,
  • 2. vytvoření holdingové evropské společnosti dvěma nebo více akciovými společnostmi nebo evropskými společnostmi nebo společnostmi s ručením omezeným, které byly založeny podle práva některého z členských států a mají zapsané sídlo i hlavní správu v EU, jestliže alespoň dvě z nich jsou založeny podle práva různých členských států nebo mají nejméně dva roky dceřinou společnost, která se řídí právem jiného členského státu, či organizační složku podniku umístěnou na území jiného členského státu, než je stát, jehož právem se řídí,
  • 3. vytvoření dceřiné evropské společnosti (joint-venture evropská společnost),
  • 4. přeměna akciové společnosti založené podle práva některého z členských států EU, nachází-li se její zapsané i skutečné sídlo na území EU, pokud má alespoň dva roky dceřinou společnost, která se řídí právem jiného členského státu (zde tedy nestačí, že má po dva roky na území jiného členského státu organizační složku podniku),
  • 5. jako dceřinou společnost již existující evropské společnosti – zde nejsou žádné dodatečné podmínky a evropská společnost tedy může zakládat libovolný počet dalších dceřiných evropských společností v libovolných právních řádech členských států EU (resp. EHP).


Jak založit SE společnost

Postup založení Evropské společnosti je složitý a obsáhlý problém, o kterém by mohl být napsán článek na mnoho desítek stran. Shrneme tedy zakládací proces Evropské společnosti do několika hlavních bodů, které představují postupné kroky vedoucí k založení:

  • 1. vypracování projektu fúze – v první fázi vypracují řídící nebo správní orgány fúzujících společností (česká a slovenská a.s.) tzv. projekt fúze. Projekt fúze je rozsáhlá dokumentace, která určuje budoucí strukturu společnosti, rozdělení akcií, stanovy nové společnosti, vypořádání akcionářů, participaci zaměstnanců a celou dlouhou řadu dalších náležitostí.
  • 2. další povinnosti spojené s fúzí – vypracování projektu fúze s sebou nese mnoho dalších povinností. Ty upravují zákony všech zúčastněných států a normy komunitárního práva. Mezi zákonné povinnosti patří mimo jiné zpracování podrobné zprávy o projektu fúze, přezkoumání projektu soudním znalcem, uložení projektu fúze do sbírky listin rejstříkového soudu či sestavení konečné účetní závěrky ke dni, který předchází rozhodnému dni fúze.
  • 3. schválení projektu fúze valnou hromadou – projekt fúze musí schválit valná hromada fúzujících a.s. a toto schválení musí mít formu notářského zápisu.
  • 4. vydání osvědčení k fúzi – osvědčení k fúzi vydává notář po předložení veškeré požadované dokumentace. Osvědčení musí mít obě fúzující a.s. a jeho získání je v podstatě hlavním cílem v projektu Evropské společnosti.
  • 5. zápis SE do obchodního rejstříku – pokud je vydáno osvědčení v obou státech fúzujících společností, je cesta k založení Evropské společnosti otevřená. Příslušný orgán státu, ve kterém má být SE zapsána (např. Velká Británie, Kypr, Irsko atd.) již znovu nezkoumá, nakolik byly splněny podmínky uvedené v osvědčení, a po menším byrokratickém kolotoči zapíše Evropskou společnost do obchodního rejstříku (vyhledávejte firmy nejen v obchodním rejstříku - viz sekce Firmy a úřady).


Výsledný efekt však stojí za to!

Založení Evropské společnosti je vpravdě exkluzivním počinem a představuje výjimečnou možnost, jak převést sídlo fungující firmy do zahraničí, aniž by to nějak ovlivnilo její provoz. Zformování SE nabízí značné daňové, imagové a holdingové výhody, které jsou typické pro podnikání ze zahraničí. Přesun sídla stávající společnosti do zahraničí navíc znamená jistý únik z dosahu českých správních orgánů (přečtěte si článek Dejte sbohem českým úřadům). Zcela mimořádnými vlastnostmi Evropské společnosti jsou možnost libovolně měnit svou daňovou rezidenci (country shopping) a využít méně nákladného monistického systému řízení.

Všechny díly najdete v sekci Seriály.

Autor pracuje pro společnost Akont.

Autor článku

Viktor Hába  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT