Nizozemské Antily - vhodné pro průmyslové vlastnictví

23.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Jak na Nizozemských Antilách, tak v ostatních offshore lokalitách daně existují a jsou jedním z příjmů státní pokladny.

To, že je těmto lokalitám automaticky přiřazen pojem daňový ráj, je do značné míry nepřesné. V Nizozemských Antilách se daňová sazba daně z příjmů právnických osob pohybuje na úrovni 30 %, tj. na podobné úrovni jako např. v Seychellské republice. Nicméně tyto jurisdikce jsou známé především díky možnostem zakládání speciálních entit, které však mají určitá omezení.


Nejen obchodní společnosti, ale i nadace

V Nizozemských Antilách je možné založit kromě typicky obchodních společností, které jsou velmi podobné Nizozemským společnostem (N.V. - Naamloze Vennootschap, B.V. - Besloten Vennootschap), ale i takzvané soukromé nadace (SPF - Stichting Particulier Fonds). Tato nadace je hojně využívána pro držbu nemovitostí, investiční aktivity, držbu IP (duševního vlastnictví), ochranu majetku atd.


Hlavní výhodou - daňová zátěž

Hlavními výhodami, které tato právní forma nabízí, jsou téměř nulové zdanění (pozn. SPF musí ročně hradit paušální poplatek-daň a to ve výši pár desítek dolarů), 100 % anonymita beneficientů a rychlost založení. Dále je pro tyto entity zaveden poměrně málo náročný administrativní režim oproti typickým obchodním společnostem. Při výplatě prostředků beneficientům není vybírána žádná srážková ani darovací daň na území Nizozemských Antil, v případě že příjemci prostředků jsou osoby nerezidentní v Nizozemských Antilách.


Vhodné pro průmyslové vlastnictví

Na korporátní úrovni se tato nadace hojně používá pro účely držby např. IP (ochranných známek, licencí atd.). Z titulu maximálního využití výhod, které SPF na Nizozemských Antilách nabízí, se pro případ korporátních struktur doporučuje implementovat vztah mezi SPF a nizozemskou entitou. A proč právě Nizozemí? Důvod pro zařazení Nizozemské společnosti do korporátního článku je možnost využití smlouvy o zamezení dvojího zdanění mezi Nizozemím a Nizozemskými Antilami.


Nizozemské Antily


Autor pracuje pro společnost Smart Companies.

Autor článku

Vítězslav Hruška