Novela zákona o účetnictví - sněmovní tisk 17/0

19.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V Poslanecké sněmovně leží návrh zákona, kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví.

  • Navrhuje se postihnout sankcemi za protiprávní jednání při vedení účetnictví i ty účetní jednotky, které mají zásadním způsobem podhodnocena aktiva, ze kterých se tyto sankce vypočítávají; zároveň upravit správní trestání tak, aby byla v souladu se "Zásadami právní úpravy přestupků a jiných správních deliktů v zákonech upravujících výkon veřejné správy",
  • Pro zahraniční fyzické osoby, které podnikají na území České republiky, se navrhuje povinnost vedení účetnictví shodně s českými fyzickými osobami.
  • Navrhuje se zúžení povinnosti sestavovat přehled o peněžních tocích a o změnách vlastního kapitálu, které bude povinně sestavovat vybraná účetní jednotka pouze v případě, že překročí jedno ze dvou hodnotových kritérií (40 mil. Kč hrubých aktiv nebo 80 mil. Kč obratu). Tato změna umožňuje malým účetním jednotkám uvedené přehledy nesestavovat.
  • V návrhu je umožněno vybraným účetním jednotkám zajistit povinnost uvádění souhrnných obratů denně i v jiné účetní knize, nežli v hlavní knize, například v deníku.
  • Návrh osvobozuje od povinnosti konsolidovat takové konsolidující účetní jednotky, které mají pouze konsolidované účetní jednotky nevýznamné z hlediska cíle sestavení konsolidované účetní závěrky (konsolidovaná účetní závěrka musí podávat věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví a finanční situace účetní jednotky), a to posuzovány jednotlivě i v úhrnu. Zároveň se navrhuje, aby toto ustanovení mohly využít účetní jednotky již při sestavení účetní závěrky za rok 2010.
  • Návrh umožňuje účetním jednotkám konsolidačního celku a účetním jednotkám pod společným vlivem podrobených konsolidaci používat pro účtování a sestavení "individuální" účetní závěrky mezinárodní účetní standardy, pokud jejich konsolidující společnost používá k sestavení konsolidované účetní závěrky mezinárodní účetní standardy.
  • Návrh umožňuje účetním jednotkám, které "dočasně" přestaly být emitentem cenných papírů přijatých k obchodování na regulovaném trhu a měly povinnost účtovat a sestavovat účetní závěrky podle mezinárodních účetních standardů, pokračovat, za stanovených podmínek, v používání těchto standardů a neměnit na "dočasné období" systém vedení účetnictví.

Více na www.psp.cz.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT