Trh s odkupem pohledávek v pololetí stoupl a překonal 50 mld. Kč

19.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


České factoringové společnosti v pololetí financovaly odkup pohledávek za 50,3 miliardy korun, což je v meziročním srovnání o 13,6 procenta více. Vyplývá to z údajů Asociace factoringových společností ČR. Za celý loňský rok trh s odkupem pohledávek klesl o čtvrtinu na 100 miliard korun.

Největší obrat u odkoupených pohledávek v pololetí vykázala dceřiná společnost České spořitelny Factoring ČS s 12,1 miliardy korun. Následuje ČSOB Factoring s obratem 11,8 miliardy korun. Na třetím místě ve velikosti obratu skončila společnost Transfinance se sedmi miliardami korun.

Factoring je finanční služba spočívající v odkupu pohledávek, obvykle se splatností od 30 do 90 dnů, před dobou jejich splatnosti. Dodavatelé zboží nebo služeb postoupí factoringové společnosti pohledávky za svými dodavateli. Klient má okamžitě k dispozici zpravidla 60 až 90 procent fakturované částky, její výše se odvíjí od kvality pohledávky a náročnosti jejího zpracování. Více v průvodci factoringem.

Největší podíl na celkovém objemu zakázek vykázal v pololetí tuzemský factoring, a to částkou téměř 38,8 miliardy korun. Exportní factoring přispěl k celkovým obchodům 10,5 miliardy korun a importní factoring jednou miliardou. Celkový obrat factoringových společností stoupl o 13 procent na 52,3 miliardy korun.

Databáze factoringových společností

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT