Kdy se musím ve světě registrovat k DPH?

19.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Při splnění zákonných podmínek je v Česku pro firmy a OSVČ registrace k DPH povinná. Kdy je výhodná i dobrovolná registrace? Klasickou podmínkou v Česku je vyšší obrat než 1 mil. Kč v posledních 12 měsících, jak je obratový limit ve světě?

DPH je daň ze spotřeby, kterou se zatěžuje přidaná hodnota poskytovaného zboží a služeb. Finálním plátcem daně je tedy konečný spotřebitel. Vyšší DPH automaticky znamená dražší zboží a služby pro občany. DPH se vybírá v každém článku výroby, distribuce a dodávky a je stanovena procentem z ceny. Základní sazba DPH nesmí být v zemích EU na základě směrnice Rady nižší než 15 % (o minimálních sazbách více v sekci Daně EU). Nejvyšší základní sazba DPH je v Dánsku, Maďarsku a Švédsku (25 %). Nejnižší je základní sazba DPH v Lucembursku a Kypru (15 %).


Kdy je výhodná dobrovolná registrace?

Dobrovolná registrace je v Česku výhodná pro společnosti nebo živnostníky, kteří nakupují zboží se základní sazbou DPH a poskytují služby se sníženou sazbou DPH. V ostatních případech záleží na vlastním uvážení každé společnosti či OSVČ. Vždy je však nutné pamatovat, že dobrovolná registrace k DPH přináší řadu administrativních úkonů navíc (např. je potřeba mít vhodný počítačový program, dále je nutné mít všechny daňové doklady v pořádku a archivovat je pro případnou kontrolu po dobu 10 let. Pro mnoho podnikatelů není evidence DPH a vyplňování daňového přiznání jednoduchou činností.

Chcete se zeptat nejen na DPH? Ptejte se našich daňových poradců.

Při dobrovolné registraci k DPH je nutné taky počítat, že DPH se musí odvést, i když odběratel námi vystavenou fakturu nezaplatil. Úhrada faktur několik týdnů po splatnosti nebo dokonce jejich neuhrazení je při vyplňování přiznání k DPH a samotném placení DPH pro každého podnikatele či firmu velmi nepříjemná. Každá firma a živnostník má v dnešní době praktické zkušenosti s nezaplacenými fakturami. Koaliční strany ODS, TOP 09 a Věcí veřejných však chystají legislativní opatření zlepšující tuto situaci (vrácení DPH podnikatelům z nezaplacených faktur).


Povinná registrace

Firmy či OSVČ se povinně stávají plátci DPH při splnění některé podmínky uvedené v § 94 zákona o DPH. Jaké jsou nejčastější příčiny povinné registrace? Povinně se musí k DPH registrovat společnosti s obratem vyšším než milión korun v předcházejících dvanácti měsících. Další zákonné důvody v Česku jsou např.: členství ve sdružení, ve kterém je alespoň jeden člen plátcem DPH, pořízení zboží z členského státu EU v hodnotě nad 326 tisíc korun nebo auta nebo zboží zatížené spotřební daní. Základní podmínka dosažení určitého obratu je zákonem stanovena ve většině členských zemí OECD.

Stáhněte si přiznání k DPH v Excelu.


Kdy se odevzdává daňové přiznání?

Při splnění podmínky obratu je nutné se registrovat k platbě DPH na místně příslušném finančním úřadu (do 15 dní po skončení měsíce, ve kterém byl obrat překročen). Zdaňovacím obdobím u DPH je:

  • kalendářní čtvrtletní, pokud byl obrat pláce daně za předchozí kalendářní rok nedosáhl 10 miliónů korun
  • kalendářní měsíc, pokud obrat plátce daně za předchozí kalendářní rok přesáhl 10 miliónů korun (do 25. dne následujícího měsíce musí plátce daně podat na finanční úřad daňové přiznání k DPH a současně odvést vybranou daň od svých zákazníků)

Chcete se zeptat nejen na DPH? Ptejte se našich daňových poradců.


Nizozemí – registraci k DPH se firma nevyhne

Obratový limit pro povinnou registraci se ve světě značně liší. Přestože DPH vychází v členských zemích EU ze společného právního rámce, tak jsou mezi jednotlivými zeměmi značné rozdíly. Nejenom ve výši daňových sazeb, ale např. i v podmínkách pro povinnou registraci k DPH.

Např. v Nizozemí stačí mít obrat vyšší než 1 548 $. Naproti tomu ve Velké Británii je registrace k DPH povinná až při obratu 102 808 $. Stejně tak se liší i daňová agenda spojená s DPH. Zatímco např. v Irsku zabere střední společnosti dle Světové banky splnění daňových povinností s DPH pouze 30 hodin za rok, tak v Česku 178 hodin za rok. Přečtěte si také článek Daně pro firmy v zemích OECD.


Výše obratu pro povinnou registraci k DPH ve světě (pro rok 2010)

Země v národní měně
Velká Británie 68 000 GBP
Slovensko 49 790 EUR
Francie 80 000 EUR
Japonsko 10 000 000 JPY
Irsko 75 000 EUR
Česko 1 000 000 CZK
Švýcarsko 100 000 CHF
Austrálie 75 000 AUD
Polsko 100 000 PLN
Nový Zéland 60 000 NZD
Maďarsko 5 000 000 HUF
Itálie 30 000 EUR
Rakousko 30 000 EUR
Kanada 30 000 CAD
Německo 17 500 EUR
Portugalsko 10 000 EUR
Řecko 10 000 EUR
Lucembursko 10 000 EUR
Finsko 8 500 EUR
Belgie 5 580 EUR
Dánsko 50 000 DKK
Norsko 50 000 NOK
Island 500 000 ISK
Nizozemí 1 345 EUR

Zdroj: OECD, Tax Database, Table IV.2. Annual turnover concessions for VAT/GST registration and collection (2010)

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT