Zaměstnávání mladistvých brigádníků

13.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Jelikož začaly prázdniny a s tím poptávka po brigádách, zajímalo by mě, zda platí zákaz práce po dobu prázdnin až do 1. 9. pro žáky, kteří ukončili povinnou školní docházku bez ohledu na to, zda mají 15 nebo 16 roků – nebo lze brigádníky přijmout na normální DPP s omezením 150 hodin pouze s rizikem pokuty v případě kontroly? Vím, že určité firmy tyto brigádníky přijímají. Já je zatím nepřijímám. Jaký je správný postup?

Způsobilost fyzické osoby mít práva a povinnosti jako zaměstnanec a způsobilost vlastními právními úkony (tj. např. uzavřením pracovní smlouvy) nabývat těchto práv a brát na sebe povinnosti vzniká (pokud zákon nestanoví jinak – např. u dohody o odpovědnosti za svěřené hodnoty) dnem, kdy fyzická osoba dosáhne 15 let věku. Uvedená věková hranice platí pro všechny pracovněprávní vztahy, tj. pro zaměstnávání v pracovním poměru i ve vztazích založených dohodou o pracovní činnosti nebo dohodou o provedení práce.

Zaměstnavatel ale nesmí sjednat jako den nástupu do práce den, který by předcházel dni, kdy fyzická osoba (budoucí zaměstnanec) ukončí povinnou školní docházku. Toto ustanovení má zabránit tomu, aby výkon zaměstnání neohrozil u žáka dokončení jeho výuky v základní škole. Povinná školní docházka trvá 9 let a je ukončena dnem, kterým končí období školního vyučovacího roku, v němž žáci dovrší poslední rok povinné školní docházky. Školní vyučovací rok končí zpravidla v závěru měsíce června a netýká se období školních prázdnin, kdy výuka už neprobíhá. Z toho vyplývá, že lze přijímat do pracovního poměru po ukončení školního roku, tj. od začátku prázdnin, již patnáctileté brigádníky. Totéž platí pro uzavření dohody o pracovní činnosti či dohody o provedení práce.

Ohledně zaměstnávání 15 a 16 letých mladistvých je třeba připomenout, že nemohou platně uzavřít dohodu o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených zaměstnanci k vyúčtování („dohodu o hmotné odpovědnosti“ – např. při práci v prodejnách), kde je stanovena věková hranice 18 let; přestávka na jídlo a oddech jim musí být poskytnuta již po 4 a půl hodinách nepřetržité práce, nesmějí vykonávat přesčasovou ani noční práci (mezi 22 a 6 hodinou). Nesmí být zaměstnáváni pracemi, které jsou pro ně nepřiměřené, nebezpečné nebo škodlivé jejich zdraví (práce zakázané mladistvým) ani pracemi, při nichž jsou vystaveni zvýšenému nebezpečí úrazu nebo při jejichž výkonu by mohli vážně ohrozit bezpečnost a zdraví ostatních zaměstnanců nebo jiných fyzických osob.

Zpráva převzata z www.dashofer.cz.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT