Daňová poradna: Zálohové faktury z roku 2009 a DPH

14.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Daň z přidané hodnoty je snad nejkomplikovanější daní a tomu odpovídá i počet dotazů v naší poradně.

Zálohová faktura a DPH

Otázka: Řeším problém ohledně odpočtu zálohy s 19% DPH. V roce 2009 jsme vystavili zálohovou fakturu s 19% DPH na 1.190.000 Kč včetně DPH, která byla zaplacena v 2009. V roce 2010 jsme vystavili zálohovou fakturu na 1.200.000 Kč včetně 20% DPH. Letos budeme vystavovat ostrou fakturu na 5.000.000 Kč bez DPH a musíme odečíst ty dvě vystavené faktury. Jaké je správné řešení: 1) 5.000.000 - 1.000.000 - 1.000.000 = 3,000.000 x 20% = 3.600.000Kč nebo 2) 6.000.000 (5 mil. krát 20 %) - 1.190.000 - 1.200.000 = 3,610.000 Kč.

Odpověď: Správně je bod č. 1 - základ daně konečné faktury rozdělíte podle přijatých plateb. U plateb přijatých do 31.12.2009 uplatníte sazbu 19%, platby přijaté po 1.1.2010 podléhají sazbě 20%.

Využijte naší firemní poradnu.


Jak postupovat, když budu provozovat dvě činnosti - jedna je osvobozená od DPH, druhá ne

Otázka: Moje obchodní společnost s.r.o. se zabývá zprostředkováním pojištění a je tedy osvobozena od platby DPH (bez ohledu na výši obratu). Chci rozšířit podnikání o hostinskou činnost. Jak to bude s registrací plátce DPH? Mohu provozovat obě činnosti v jedné společnosti bez nutnosti odvádět DPH z provize za zprostředkování pojištění?

Odpověď: Váš dotaz je trošku složitější na jednoduchou odpověď. I pro Vás, uskutečňujete-li jen osvobozenou činnost (předpokládám, že ne doplňkovou) platí výše obratu - 1 mil.Kč a stáváte se již plátcem DPH. Tím jsem snad odpověděl na registraci. Tedy hlídat si obrat 1. mil. Kč.

Obě činnosti v jedné společnosti lze provozovat. Z pohledu DPH pak budete podávat přiznání k DPH a uplatňovat si odpočet pomocí tak zvaného koeficientu. Zjednoduše řečeno z Vašeho poměru uskutečněného plnění za pojišťovací činnost a hostinskou činnost se vypočítá koeficient, kterým se bude krátit nárok na odpočet u přijatého plnění, které nelze jednoznačně přiřadit k jedné z prováděných činností. Tedy DPH z provize (jedná-li se o provizi z pojišťovací činnosti) je vždy osvobozené od uplatnění daně, ale bez nároku na odpočet daně u přijatého plnění s tím souvisejícího.

Závěrem bych chtěl konstatovat, že výpočet koeficientu a jeho používání je zcela běžnou záležitostí a není čeho se obávat, protože veškeré SW toto zcela běžně umožňují. Pro Vás však plynou z tohoto určité výhody i nevýhody a to by mělo vést k Vašemu konečnému rozhodnutí, zda provádět obě činnosti v jedné společnosti, nebo si založit společnost novou.

Využijte naší firemní poradnu.


Jak účtuje dceřiná společnost, jejíž matka je mimo EU

Otázka: Velmi by mě zajímalo, jestli existuje rozdíl u vedení účetnictví, odvodu daní a mzdových odvodů ve firmě (české IČ i DIČ), která je dceřinou společností mateřské společnosti (USA, mimo EU). Osobně si myslím, že žádný rozdíl není, je to pravda? Pokud by tato dceřiná společnost přefakturovávala veškeré své náklady (nájem, mzdy, telefony) mateřské společnosti, jedná se o její zdanitelný příjem a je přefakturováváno bez DPH?

Odpověď:

1) Společnost se sídlem v tuzemsku podléhá českému právnímu řádu (účetním, daňovým, aj. zákonům), sídlo mateřské společnosti na to nemá vliv. Zahraniční mateřská společnost však zřejmě bude požadovat po dceřiné společnosti transformování účetních výkazů podle mezinárodních účetních standardů (IAS/IFRS, US GAAP...) z důvodu konsolidace nebo sjednocení vykazovaných výsledků ve skupině.

2) Přefakturované náklady jsou zdanitelným příjmem dceřiné společnosti. Pokud jde o DPH při přefakturaci nákladů, nelze jednoznačně odpovědět. Hodně záleží na formulaci ve smlouvě mezi oběma společnostmi - jaké konkrétní služby a kde jsou poskytovány. Např. u nájmu nemovitosti je místo plnění vždy v místě, kde je nájem poskytován - v tomto případě tedy s českou DPH. Otázkou taky je, zda není mateřská společnost registrována k DPH v EU. Doporučuji podrobnější konzultaci s daňovým poradcem.

Využijte naší firemní poradnu.

Autor článku

Karel Pospíšilík  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT