Daně pro firmy v zemích OECD

13.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Správné nastavení sazby daně z příjmu právnických osob je důležité jak pro státní pokladnu, tak pro stimulaci a rozvoj podnikání. Vysoká sazba daně z příjmu právnických osob je jedním z důvodů ke změně sídla firmy. Jak vysoké daně platí firmy v zemích OECD?

Ve vyspělých zemích světa je v posledních letech trendem snižování přímých daní (tj. i daně z příjmu právnických osob) a daňový výpadek státu kompenzovat zvýšením nepřímých daní. Celkové daňové zatížení ve vyspělých zemích světa mírně klesá. Nízké a jednoduché daně pomáhají domácímu byznysu. Když se domácím společnostem a zahraničním společnostem ekonomicky daří, tak je výnos státu vyšší i při nižší sazbě daně.


OECD – daně pro firmy se snižují

Pro všechny země je velmi důležité vytvářet co nejpříznivější legislativní prostředí pro podnikání. Jednou z cest je i snižování daňové zátěže pro firmy. V globálním světě není pro velké společnosti problém změnit místo podnikání (a taky placení daní). Udržení velkých společností v zemi je pro stát velmi důležité. Tyto firmy zaměstnávají tisíce zaměstnanců a na jejich existenci je závislá celá řada dodavatelů. A daňová politika je jednou z možností, jak může stát dění v domácí ekonomice ovlivnit. Vyšší kupní síla obyvatel je potom podnikatelskou příležitostí uchytit se na trhu s novým zbožím či službou.


Jak je to v Česku?

Od roku 1999 došlo v Česku ke snížení sazby daně z příjmu právnických osob z 35 % na letošních 19 %. V současné době je tak sazba daně z příjmu právnických osob v Česku jedna z nejnižších z vyspělých zemí světa. V Česku odvádí právnické osoby pouze centrální daň z příjmu právnických osob. Stejně funguje zdanění firem i v Austrálii, Rakousku, Dánsku, Finsku, Chile, Řecku, Islandu, Irsku, Itálii, Mexiku, Nizozemí, Novém Zélandu, Norsku, Polsku, Slovensku, Španělsku, Švédsku, Turecku a Velká Británie. V ostatních členských zemí OECD odvádí firmy i místní (či regionální) sazbu daně. V přiložené tabulce je uvedena kombinovaná sazba daně, která zohledňuje obě tyto daně.

Příklady:

  • Např. v Maďarsku společnosti odvádí nejenom centrální daň z příjmu právnických osob ve výši 15 %, ale od 1. září 2006 platí firmy také „daňovou přirážku“ ve výši 4 %. Kombinovaná sazba daně tak pro rok 2010 v Maďarsku činí 19 %.
  • Např. v USA je centrální sazba daně 35 %, ale vlivem místních daní je průměrná kombinovaná sazba daně přes 39 %. V některých amerických státech se však místní daň z příjmů neodvádí a celková daňová povinnost činí 35 % (např. Wyoming, Nevada), v jiných je naopak vyšší.


Podpora malých firem – nižší zdanění

V současné době vzniká nejvíce pracovních míst v malých společnostech do deseti zaměstnanců. Vlády vyspělých zemí mají tento trend na paměti a snaží se tyto malé společnosti podporovat. Především nižšími daněmi a jednoduchou administrativou. Malé společnosti zpravidla dosahují menšího obratu (na jednoho zaměstnance je však obrat často vyšší než ve velkých společnostech). V některých zemích podporují menší firmy tím, že platí nižší daně.

Příklady

  • Např. ve Francii je základní kombinovaná sazba daně 34,43 %, ale společnosti s ročním obratem nižším než 7,63 mil. € odvádí na dani z příjmu právnických osob pouze 15 %. V USA odvádí firmy do zisku 50 tisíc $ na dani pouze 15 % (přitom základní kombinovaná sazba daně je přes 39 %). V Nizozemí je do základu daně 200 tisíc € sazba daně 20 %. Ve Velké Británii odvádí firmy na dani 21 % za předpokladu, že jejich základ daně je nižší než 300 tisíc ?.

Nižší daně pro malé společnosti jsou i v dalších zemích, např. ve Velké Británii, Lucembursku, Japonsku, Koreji, Belgii, Španělsku či Kanadě.


Malé firmy – ekonomický motor

Nižší zdanění menších společností je cestou, jak podpořit malé a střední podnikání a zvýšit počet menších firem v ekonomice. Malé společnosti jsou ekonomickým motorem domácí ekonomiky většiny zemí OECD a hlavním zdrojem nových pracovních míst. Existence spousty menších firem je pro domácí ekonomiku velmi přínosná a nejdůležitější. Zahraniční velké společnosti mohou vždy svoji výrobu přesunout do levnějších lokalit dále na východ. Země, kde se daří menšímu a střednímu podnikání (např. země Skandinávie či Beneluxu), zvládaly ekonomickou krizi lépe než ostatní členské země.


Řecko, Maďarsko – snížily daňovou sazbu

Země mající ekonomické problémy (Řecko či Maďarsko) pro letošní rok snížily sazbu daně z příjmu právnických osob o jedno procento. Řecko z 25 % na 24 % a Maďarsko z 20 % na 19 %. Obě země přitom zvýšily sazbu DPH. Snížení daňového zatížení pro firmy je impulsem pro domácí společnosti. Z členských zemí OECD je nejnižší základní kombinovaná sazba daně z příjmu právnických osob pro firmy v Irsku (12,5 %), Islandu (15 %) a Chile (17 %). Naopak nejvyšší sazba kombinované daně je v USA a Japonsku (přes 39 %).

Kombinovaná sazba daně z příjmu právnických osob (pro rok 2010 v zemích OECD, v %)

Země Sazba daně v %
Irsko 12,50
Island 15,00
Chile 17,00
Polsko 19,00
Slovensko 19,00
Česko 19,00
Maďarsko 19,00
Turecko 20,00
Švýcarsko 21,17
Řecko 24,00
Korea 24,20
Rakousko 25,00
Dánsko 25,00
Nizozemí 25,50
Finsko 26,00
Švédsko 26,30
Portugalsko 26,50
Itálie 27,50
Norsko 28,00
Velká Británie 28,00
Lucembursko 28,59
Kanada 29,52
Mexiko 30,00
Austrálie 30,00
Nový Zéland 30,00
Španělsko 30,00
Německo 30,18
Belgie 33,99
Francie 34,43
USA 39,21
Japonsko 39,54

Zdroj: OECD: Tax Database, PART II. Taxation of Corporate Income (2010)

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT