Ve čtvrtek začne platit novela antikuřáckého zákona

29.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Novela číslo 305/2009 Sb., která nabývá účinnosti k datu 1.7.2010, měnící zákon č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami („antikuřácký zákon“), nepřináší zásadní změny ani omezení pro provozovatele stravování v rámci hostinské činnosti, tedy restauratéry a hostinské.

První novinkou, kterou lze uvést, je nově povinnost provozovatelů restauračního zařízení jasně své zařízení u vstupu označit, zda se jedná o nekuřácké, kuřácké, nebo zařízení s vyhrazenými prostory (§8, odst. 3 zákona) grafickou značkou, jejíž vzor tvoří přílohu zákona, tak aby se zákazník mohl předem rozhodnout, zda na základě těchto informací do uvedeného zařízení vstoupí, nebo nikoliv.

Dále se v zákoně klade na provozovatele povinnost, aby v případě, že provozují kuřácké zařízení, zbudovali dostatečné větrání, a v případě, že se v jejich zařízení nachází vyhrazené prostory pro kouření, aby tyto prostory byly stavebně odděleny (§8, odst. 4 zákona) a jednotlivé prostory pro kuřáky a pro nekuřáky viditelně označeny grafickými značkami (§9, odst. 1 zákona), které rovněž tvoří přílohu tohoto zákona.

Pokud máte dotaz z právní oblasti, ptejte se našich odborníků.

Autor článku

Firemni aktualita