Česká a makedonská komora se dohodly na založení společného hospodářského výboru

29.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Skupina českých podnikatelů doprovázela ve dnech 21. až 22. června 2010 prezidenta České republiky Václava Klause na jeho oficiální návštěvě Makedonie.

Program podnikatelů byl během krátké návštěvy velmi nabitý: nejprve byla všem představena volná ekonomická zóna Bunardžik, která se nachází poblíž letiště ve Skopje a jež láká nové podnikatele na velmi výhodné podmínky: po dobu 10ti let nulová daň z příjmu, symbolický pronájem pozemku, nově vybudovaná infrastruktura atd. Poté podnikatelé navštívili město Prilep, které má cca 80.000 obyvatel (celý region 250.000) a má zájem o spolupráci především v oblasti investic do zemědělství, těžby nerostných surovin, ve zpracování textilu a v obchodu s tabákem, ovocem a zeleninou. Makedonská strana nabízí kvalitní a vzdělanou pracovní sílu (45% populace je pod 30 let a 96% mladých lidí mluví cizími jazyky).

Druhý den prezidenti České republiky a Republiky Makedonie zahájili Podnikatelské fórum ve Skopje a promluvili k podnikatelům. Během fóra podepsala Hospodářské komora České republiky s Hospodářskou komorou Makedonie Dohodu o založení Česko – makedonského hospodářského výboru, který by měl zefektivnit spolupráci mezi podnikateli obou zemí. České a makedonské firmy měly poté možnost jednat o vzájemných rozpracovaných zakázkách a některé zde našly nové potencionální partnery. V současné době jsou zde české firmy aktivní hlavně v oblasti energetiky (výstavba vodních elektráren), budování infrastruktury, v nákupech a rekonstrukci realit, v těžebním průmyslu a také v investicích do turistiky.

Stručný ekonomický profil Makedonie

Země v uplynulém období čelila vážným dopadům hospodářské krize, ale finanční krize výrazněji nepostihla bankovní sektor. Vláda v reakci na globální krizi přijala balík opatření a ekonomika se od té doby příznivě rozvíjí. Růstovou tendenci makedonské ekonomiky a snížení obchodního deficitu by mělo podpořit otevření nových trhů, resp. začlenění Makedonie do regionální zóny volného obchodu (obdoby CEFTA) a pokračující liberalizace obchodního režimu se členskými státy EU. Je kandidátskou zemí EU a NATO. Vstup zahraničního kapitálu do země, tedy výraznější růst zahraničních investic je jednou z priorit země. Vláda vyhlásila program stimulačních pobídek "Invest in Macedonia" a hledá cesty ke zvýšení atraktivity a transparentnosti makedonského podnikatelského prostředí pro zahraniční investory. Podrobnější informace je možno nalézt zde: www.investinmacedonia.mk.

Zpráva převzata z HK ČR.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT