Nejčastějšími případy počítačového pirátství jsou útoky na hesla

24.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nejčastějším bezpečnostním rizikem internetu v České republice jsou pokusy počítačových pirátů získat přístupové údaje k bankovním účtům občanů. Množí se také případy shromažďování osobních dat jednotlivců. Nejčastějším zdrojem informací o uživatelích internetu se staly sociální sítě.

K získání přístupových údajů k bankovním nebo jiným účtům útočníci často používají takzvanou metodu phishing, uvedl odborník na počítačovou kriminalitu Václav Jirovský z ČVUT. Jde o rozesílání e-mailů, které svým stylem připomínají bankovní oznámení. Uživatel je v něm zpravidla vyzván k tomu, aby vyplnil uživatelské jméno a heslo ke svému účtu. Takové údaje se pak dostanou nikoli do banky, ale na počítač útočníka, který je zneužije pro přístup k účtu klienta banky. Odborníci přitom upozorňují, že finanční instituce nikdy podobné e-maily nerozesílají.

Dalším oblíbeným způsobem získávání informací o uživatelích internetu je monitorování veřejně dostupných zdrojů dat. Těmi mohou být dnes čím dál populárnější sociální sítě, například Facebook nebo Twitter. Množství údajů se dá ale shromáždit i na dalších webech. Útočník si tak může vytvořit profil uživatele, jehož stopu delší dobu v internetu sleduje, uvedl Jirovský.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT