Maloobchodní trh a spotřební vydání domácností v I. čtvrtletí 2010

15.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR pokračuje v operativní prezentaci údajů o vývoji spotřebních vydání domácností podle statistiky rodinných účtů ČSÚ se zřetelem na maloobchodní realizaci těchto výdajů. Údaje za I. čtvrtletí 2010 potvrzují, stagnaci spotřeby domácností, která již byla deklarována v souvislosti s výsledky HDP a jeho výdajovými položkami. Za I. čtvrtletí t. r. bylo oznámeno, že HDP stoupl o 1,1 % s tím, že však, že spotřeba domácností se o 0,5 p, proti I. čtvrtletí 2009 snížila. Tento trend se odráží ve statistice rodinných účtů s tím však, že současně se dále pozvolna měnila struktura spotřebních vydání.

Ze statistiky rodinných účtů vyplývá, že v I. čtvrtletí 2010 dosáhly čisté peněžní příjmy domácností zpravodajského souboru v průměru 11 766 Kč na osobu s tím, že 56,2 % této částky tvořily příjmy ze závislé činnosti, 8,6 % příjmy z podnikání a 28,7 % sociální příjmy, zbytek ostatní příjmy. Čistá peněžní vydání domácností v I. čtvrtletí 2010 dosáhla 10 564 Kč na osobu a měsíc. Nominální index spotřebních vydání za I. čtvrtletí 2010 činí 100,7 % a reálný index 99,9.

Ve struktuře spotřebních vydání, rozdělených aproximativně v následujícím přehledu na položky maloobchodního trhu a mimo něj, je příznačné, že oproti I. čtvrtletí 2009 se podíl výdajů za potraviny při celkovém útlumu spotřeby nesnížil, ale mírně vzrostl, stejně jako podíl výdajů za bydlení a hlavně podíl výdajů v položce „ostatní zboží a služby“, zahrnující mimo jiné pojištění a finanční služby. V ostatních položkách spotřebních výdajů – kromě dopravy (růst podílu) a bytového vybavení a rekreace (v obou případech pokles podílu výdajů) nedošlo oproti I. čtvrtletí 2009 k výraznějším změnám, nicméně dále zvolna pokračoval proces poklesu podílu komplexu položek maloobchodního trhu (o 0,4 p. b.), kdežto podíl souhrnu položek mimo maloobchodní trh se tímtéž tempem zvýšil.

Informace převzata ze Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Autor článku

Firemni aktualita