Vláda chce změnit zařazení zaměstnanců do platových tříd

14.06.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Lidem pracujícím ve veřejných službách, státní správě a samosprávě se mohou od října změnit platy; vláda totiž v pondělí bude projednávat změny v zařazení do platových tříd. Například u sanitářů se rozšíří platové třídy o jednu, ze druhé až čtvrté na druhou až pátou. Podobně u zdravotnických záchranářů zmizí u rozmezí platových tříd to nejnižší. Místo osmé až jedenácté budou brát plat podle mzdových tarifů v deváté až jedenácté. Vyplývá to z údajů zveřejněných na portálu vlády.

Výše uvedené profese nejsou zdaleka jediné, kterých se vládou projednávané nařízení dotkne. Ne vždy to však budou jako u výše uvedených případů změny příjemné. Třeba lidé ucházející se na úřadech nebo ve veřejných institucích o pozici finančního referenta budou muset počítat s tím, že jim bude nabídnut platový tarif v rozmezí tříd sedmé až dvanácté místo současných osmé až dvanácté. Nově se také v katalogu prací ve veřejných službách a správě objeví pracovní místa kaplanů nebo vychovatelů ve vězeňské službě. Zmizí naopak pracovníci pro vzdělávání a certifikaci v oblasti bezpečnosti a ochraně zdraví při práci.

Z katalogu prací se podle navržených změn také vyčlení ta část, kterou se stanovilo zařazení prací vykonávaných vojáky z povolání. Proto vláda projedná také katalog prací pro tuto skupinu. I zde budou změny reagovat na odlišný způsob provádění některých prací. Například jde o elektronizaci veřejné správy, zvyšování kvalifikační náročnosti prací a podobně. Nepočítá se přitom s potřebou dodatečného navýšení prostředků na platy; případné úpravy zařazení do platových tříd se budou realizovat v rámci prostředků na platy, které už byly na tento rok přislíbeny.

Zařazení prací do platových tříd, u kterých nedošlo ke změně podmínek jejich výkonu, se ani v jednom z katalogů proti původnímu stavu nemění.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT